Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a aprobat noua strategie pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii din Belarus, desi exista ingrijorari legate de democratia din aceasta tara, a anuntat banca.

"Banca isi va pastra angajamentul fata de Belarus, in ciuda lipsei constante de progres a politicilor guvernamentale pentru democratie si formarea pietei, atata vreme cat poate contribui la dezvoltarea unui sector privat dinamic si a clasei antreprenoriale", se spune in declaratia BERD, dupa cum informeaza NewsIn.

Uniunea Europeana si-a manifestat nemultumirea fata de lipsa de democratie a guvernului din Belarus prin interdictii de acordare a vizei si inghetari de active. Statele Unite ale Americii numesc aceasta tara, condusa de presedintele Alexander Lukasenco, "un centru al tiraniei". Declaratia BERD survine dupa ce directorii bancii au aprobat un plan pe doi ani, pentru cresterea investitiilor din sectorul privat, in ceea ce priveste microfinantarea si imprumuturile pentru intreprinderi mici si mijlocii.

BERD a spus ca managementul macroeconomic din Belarus s-a imbunatatit, dar a existat putin progres in reformele structurale si institutionale. Problema "actiunilor de aur", care dau guvernului dreptul de control asupra investitiilor private persista serios, dar a salutat excluderea sectorului bancar din sfera in care se aplica aceasta lege, a mai mentionat institutia.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a fost infiintata in 1991, ca sa ajute la tranzitia statelor foste comuniste la capitalism. BERD intentioneaza sa se retraga din pietele mai mature din Europa centrala si de est, pana in 2010, pentru a se concentra supra tarilor mai sarace din estul si sudul Europei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Statele Unite: Camera Reprezentanţilor a aprobat planul de relansare economică
Setari Cookie-uri