Actiunile europene s-au apreciat vineri pina la cele mai ridicate niveluri din ultimii sase ani iar actiunile companiilor de constructii au obtinut cele mai mari castiguri, datorita discutiilor despre fuziuni, aceste castiguri fiind urmate de cele din industria petroliera si auto, scrie Reuters.

Aflata in grupul titlurilor castigatoare, cotatiile actiunilor companiei Corus au avut un salt datorita informatiilor potrivit carora grupul indian Tata Steel ar putea lansa o oferta de preluare, in timp ce pretul titlurilor DaimlerChrysler a urcat dupa ce analistii au sugerat ca grupul ar putea instraina filiala neprofitabila Chrysler.

"Actiunile au ramas atractive fata de alte clase de valori, precum obligatiunile", a estimat Aberdeen Investment Management. "increderea, pe de alta parte, este un factor important si, daca inflatia refuza sa sustina preturile, atunci pietele de capital ar putea fi afectate", au estimat, potrivit NewsIn, specialistii Aberdeen Investment Management. Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 a inchis cotatia in crestere cu 0,7%, pana la 1.519,8, cel mai ridicat nivel din februarie 2001.

Actiunile europene si-au marit castigurile dupa ce statisticile provizorii din ianuarie referitoare la increderea de pe piata, efectuate de Reuters/University of MichiganSurveys of Consumers au indicat ca increderea consumatorilor american s-a imbunatatit mai mult decat se estima, pana la un varf al ultimilor trei ani, in ianuarie. "Actiunile sunt vulnerabile fata de ingrijorarile reaparute de o crestere a ratelor dobanzilor americane", a declarat strategul de la HSBC, Kevin Gardiner.

Pe termen lung, acesta este principalul risc, a continuat Gardiner. "Cu toate acestea, facem aceste evaluari fara a astepta prea mult, deoarece nivelul de profitabilitate al corporatiilor este foarte ridicat si ar putea fi genul tipic deprogres pe piata, cu trei pasi inainte si doi inapoi", a adaugat Gardiner.

Actiunile companiilor din constructii s-au apreciat, vineri, cel mai mult, Vinci crescand cu 6,4%, pe fondul speculatiilor de licitatie, deoarece holdingul miliardarului Francois Pinault a cumparat 5,1% din grup.

Perspectivele de consolidare a acestui sector au determinat, de asemenea, aprecierea, cu 12%, a actiunilor Sacyr-Vallehermoso si cu 5,8% a titlurilor Hochtief. Pe de alta parte, actiunile Suez s-au depreciat cu 0,9%, dupa ce Pinault a anuntat ca renunta sa mai lanseze o oferta pentru compania franceza

Cotatiile actiunilor petroliere urca de asemenea, respectiv titlurile British Petroleum s-au apreciat cu 1,3% si ale Total cu 1,1%, deoarece pretul petrolului a crescut cu 2,4%, pana la 51,67 de dolari pe baril.

Companiile miniere au avut aceeasi evolutie, actiunile BHP Billiton crescand cu 1,5%, in timp ce titlurile producatorul de otel Corus au crescut cu 1,4%, pe fondul informatiilor ca Tata Steel ar putea plati pana la 600 de pence pe actiune.

Dintre producatorii auto, actiunile DaimlerChrysler s-au apreciat cu 3,9%, dupa ce analistii au speculat o vanzare a filialei neprofitabile Chrysler de catre consortiu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri