Premierul britanic Boris Johnson a anuntat pe Twitter ca a semnat acordul pentru iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana (UE), prevazuta pentru 31 ianuarie, salutand "un nou capitol din istoria" tarii sale, informeaza Reuters si AFP, potrivit Agerpres.

Dupa trei ani de criza politica in Regatul Unit, dupa referendumul din 2016, Brexitul trebuie acum sa fie ratificat de Parlamentul European, miercurea viitoare, inainte de a putea intra oficial in vigoare peste alte doua zile, de la orele 23:00 (ora Londrei si GMT).

Presedintii Comisiei Europene si Consiliului au semnat mai devreme vineri acordul cu privire la Brexit aprobat de Regatul Unit pentru a permite ratificarea sa de catre Parlamentul European.

Regina Elisabeta a II-a si-a dat joi consimtamantul pentru textul care reglementeaza modalitatile separarii dupa 47 de ani de apartenenta a Marii Britanii la UE. Textul fusese deja adoptat definitiv miercuri seara de catre parlamentul britanic.

Odata revenit la Bruxelles, originalul va fi pastrat in arhivele UE, alaturi de alte tratate internationale. Londra va avea copii ale documentului.

Parlamentul European va fi ultima instanta care se va pronunta cu privire la acord. Eurodeputatii membri ai Comisiei pentru afaceri constitutionale au recomandat joi seara cu o foarte larga majoritate de 23 de voturi, impotriva a trei aprobarea textului in sesiune plenara la 29 ianuarie. Diplomatii statelor membre ale UE il vor aproba a doua zi in scris si aceasta va fi ultima etapa a procedurii.

Regatul Unit va putea atunci sa se retraga din UE la 31 ianuarie, dupa 47 de ani de "casnicie" care se va incheia dupa mai mult de trei ani de negocieri dificile si dezbateri dure de partea britanica asupra modalitatilor divortului.

Sursa foto: Anita_S / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri