Un european din sase (16 la suta din populatie) traieste sub pragul saraciei, copiii fiind deosebit de vulnerabili, potrivit unui raport publicat de Comisia Europeana privitor la protectia sociala
Potrivit studiului, realizat in baza cifrelor europene din 2004 si care va fi prezentat la summitul european de la 8-9 martie, acest procentaj variaza intre 9-10 la suta (Suedia, Cehia) si 21 la suta (Lituania si Polonia) in Europa celor 25 - fara Romania si Bulgaria, care au aderat la 1 ianuarie.

Pentru copii, aproape unu din cinci (19%) traiau in 2004 sub pragul saraciei, cifra care demonstreaza vulnerabilitatea lor deosebita la acest flagel. Pragul saraciei este fixat la 60% din venitul national mediu, potrivit raportului, care analizeaza marile tendinte din UE subliniind problemele cu care se confrunta fiecare stat.

In 2006, aproape 10% dintre adultii europeni din Cei 25, apti de munca (si 9,5 la suta dintrre copii), locuiau in familii formate doar din persoane somere, potrivit datelor citate de NewsIn. Pentru populatia adulta din Polonia si Belgia, procentajul atinge 13 la suta. in Marea Britanie mai mult de 16 la suta dintre adultii apti de munca - precum si dintre copii - traiau in familii de someri in 2006.

Europa sufera si de fenomenul muncitorilor saraci, care au un loc de munca dar se afla intr-o situatie precara. Astfel, 8 la suta dintre muncitorii europeni (cu varste peste 18 ani) dispuneau de venituri sub pragul saraciei in 2004, procentul fiind cuprins intre 5 la suta sau mai mic (Cehia, Germania si tarile nordice) si 13 sau 14 la suta (Grecia, Portugalia, Polonia).

Raportul analizeaza si speranta de viata in UE (foarte dependenta de sistemele de ingrijire a sanatatii si de ingrijiri pe lunga durata), care a crescut cu trei ani pentru barbati si cu doi pentru femei intre 1995 si 2005. Exista o diferenta de 13 ani in privinta sperantei de viata in randul barbatilor din Europa: ea atinge 65,4 ani in Lituania si 78,4 ani in Suedia. in ceea ce priveste femeile, ea variaza intre 75,4 ani in Romania si 83,9 ani in Spania.

Rata somajului in UE a scazut cu 0,3% in 2005

Rata somajului in UE a scazut cu 0,3% in 2005, comparativ cu anul 2004, iar gradul de ocupare a fortei de munca a crescut cu 0,8% in acelasi an, dar mai sunt necesare unele reforme pentru a asigura un echilibru intre flexibilitate si securitate pe piata muncii, arata un raport al UE.

Potrivit raportului Comisiei Europene, care evalueaza punerea in aplicare de catre statele membre a programelor nationale de reforma in domeniul muncii, chiar daca rata somajului in UE fost in scadere, iar cea a ocuparii fortei de munca a fost in crestere, exista in continuare necesitatea unor reforme care sa impuna un echilibru intre flexibilitate si securitate pe piata muncii, abordare numita "flexicuritate".

In afara de raportul de luni, Consiliul pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale va aproba, in 22 februarie, recomandarile specifice fiecarei tari privind politicile economice si de ocupare a fortei de munca. Este prima data cand ministrii muncii din statele membre vor adopta recomandari nationale integrate privind cresterea numarului locurilor de munca. Propunerile Comisiei privind ocuparea fortei de munca vizeaza majoritatea statelor membre, iar acestea trebuie sa accelereze reformele pe piata muncii.

Raportul arata ca rata somajului in UE a scazut de la 9,1% in 2004 la 8,8% in 2005, iar gradul de ocupare a fortei de munca a crescut cu 0,8% in 2005, care este cea mai importanta crestere din 2001. Cu toate acestea, trebuie create alte 22 de milioane de noi locuri de munca pentru a atinge obiectivele UE privind ocuparea fortei de munca pentru anul 2010. in timp ce investitiile in educatie si competente sunt in crestere, politicile destinate sa amelioreze adaptabilitatea, care sunt prioritare pentru Strategia Europeana privind ocuparea fortei de munca, au ramas cu mult in urma.

O problema in ceea ce priveste adaptabilitatea lucratorilor este progresul tehnologic rapid si concurenta mondiala tot mai mare care necesita piete de munca flexibile. Reformele privind legislatia contractelor, precum si investitiile mai mari in formare ar facilita tranzitia intre locurile de munca si ar oferi lucratorilor mai multe posibilitati de a evolua, dar raportul subliniaza faptul ca eforturile depuse in acest domeniu au fost insuficiente. Raportul Comisiei mai evidentiaza si faptul ca munca nedeclarata ramane o problema majora in numeroase state membre.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri