Compania italiana de electricitate a precizat ca a cumparat 9,99% din Endesa la o valoare de 39 de euro pe actiune, depasind pretul oferit de E.ON de 38,75 euro pe actiune. Aceasta participatie a costat 4.1 miliarde euro (5,4 miliarde dolari), tranzactia facand parte din strategia Enel de a-si intari pozitia pe piata europeana a electricitatii.

Enel nu a facut nici o referire la E.ON in comunicatul sau, chiar daca acum se afla intr-o pozitie strategica, putand sabota tentativa germanilor de a prelua Endesa. Guvernul spaniol s-a opus mult timp preluarii de catre E.ON, pentru suma de 41 miliarde euro, a grupului Endesa, incercand sa nu piarda controlul asupra acestei companii in fata unui grup strain.

Insa E.ON a reusit sa depaseasca toate obstacolele intampinate pentru a pune bazele celei mai mari companii de electricitate din lume, cu activitati ce se intand din Rusia pana in Chile. Principalul adversar al E.ON in aceasta cursa a fost conglomeratul spaniol Acciona, care detinea o participatie de 21% din Endesa, opunandu-se fuziunii cu grupul german, declarand ca Endesa ar avea mai mult de profitat de pe urma unei fuziuni cu Acciona, un actor important pe piata energiei regenerabile.

Avand in vedere ca Enel a platit mai mult pe actiune decat ofera E.ON, Acciona s-ar putea alia cu grupul italian, lasand grupul german sa se straduiasca sa castige sustinerea a trei sferturi din actionarii Endesa. Autoritatile spaniole de reglementare au precizat ca E.ON nu mai poate majora din nou oferta.

Surse familiare cu aceasta afacere au precizat ca Enel intentiona sa achizitioneze 25% din Endesa, insa pentru acest lucru va avea nevoie de permisiunea comisiei spaniole a energiei, avand in vedere ca doreau sa cumpere mai mult de 10%. Dupa multe obstacole, oferta E.ON a fost in final acceptata si parea ca nimic nu mai statea in calea celei mai mari fuziuni transfrontaliere europene.

Enel a realizat aceasta tranzactie la o saptamana dupa ce liderii din Italia si Spania s-au intalnit la Ibiza pentru a preciza ca pietelo lor sunt deschise investitorilor straini. Primul ministru al Italiei, Romano Prodi, a declarat marti ca nu stie nimic de o eventuala afacere intre Enel si Endesa.

Grupul Enel, detinut in proportie de 32% de stat, beneficiaza de sume mari de bani disponibile pentru investitii si intentioneaza de mult sa se extinda in afara Italiei, unde potentialul de crestere este limitat de reglementarile de concurenta. Enel detine deja grupul spaniol de electricitate Viesgo.