Bruxelles-ul a lansat miercuri proceduri de infringement impotriva a zece state membre care se conformeaza inca legislatiei europene "vizand garantarea unui grad ridicat de securitate si interoperabilitate in sectorul feroviar european".

Tarile in cauza nu au transpus in legislatia nationala inainte de data prevazuta, 30 aprilie 2006, doua directive europene din 2004 din "al doilea pachet feroviar" al Uniunii Europene. Este vorba despre Germania, Grecia, Spania, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Suedia, Slovenia si Slovacia.

"Un anumit nivel de armonizare a exigentelor tehnice si de securitate este esential pentru a crea conditiile unei concurente echitabile necesare bunei functionari a pietei feroviare interne", a comentat comisarul pentru transporturi, Jacques Barrot potrivit NewsIn. "Este indispensabil ca statele membre sa creeze toate conditiile care sa permita aparitia unei piete a transporturilor feroviare care sa fie echitabila, deschisa si sigura", a adaugat el.

Una dintre directive instaureaza o procedura de atribuire a certificatelor de siguranta pe care fiecare companie trebuie sa le obtina pentru a putea avea trenuri care sa circule in reteaua europeana. Directiva cere, de asemenea, Celor 27 sa creeze o autoritate de securitate independenta si un organism de ancheta pentru accidentele si incidentele feroviare.

Comisia reaminteste ca obiectivul sau este "sa ridice sistemele de securitate nationala la nivelurile comune europene cele mai inalte". Cea de a doua directiva implica actualizarea legislatiei in vigoare in domeniul "interoperabilitatii tehnice", "devenita necesara in vederea exploatarii serviciilor transfrontaliere si a reducerii costurilor materiale ale retelei de mare viteza".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
BREAKING| Italia intră în CARANTINĂ TOTALĂ
Setari Cookie-uri