Pe 14 mai, guvernul rus a introdus Statele Unite pe lista neagră a statelor, ca răspuns la sacțiunile impuse de americani luna trecută.

Noua ordine de la Moscova aprobă lista atașată a statelor străine care comit acțiuni neprietenoase împotriva Federației Ruse, cetățenilor Federației Ruse sau entităților juridice rusești. În ciuda unui grup extins de țări candidate cu care Moscova a avut nemulțumiri în ultimii ani, lista finală include doar două țări: SUA și Republica Cehă, care a luptat cu Rusia în ultimii ani după o explozie la unul dintre depozite de arme în 2104 și luna trecută au expulzat mai mulți diplomați ruși. Moscova neagă orice implicare, scrie USNews.com.

Kremlinul nu a clarificat imediat procesul care a dus la selectarea țărilor, dar acesta ilustrează dorințele președintelui rus Vladimir Putin din instrucțiunile pe care le-a dat legislativului, după ce și-a manifestat interesul pentru crearea unei astfel de liste luna trecută.

În ciuda conotațiilor negative, însă, noua clasificare poate fi mai mult simbolistică. În practică,lista limitează doar măsura în care țările pot angaja cetățeni ruși la ambasadele lor din Moscova și alte facilități diplomatice. Republica Cehă este acum limitată la cel mult 19 lucrători. Este posibil ca SUA să nu angajeze niciunul.

Și pentru a pune lista în context, Rusia le-a introdus pe Ucraina și pe Polonia, locul în care a crescut activitatea NATO în ultimii ani, în încercarea de a descuraja ceea ce alianța consideră provocările rusești. Ambele țări au fost anterior printre cele pe care oficialii ruși din trecut le-au considerat neprietenoase.

Ambasada rusă din Washington nu a reacționat în urma anunțului.

Clasificarea vine pe fondul tensiunilor sporite dintre Moscova și Washington, în special în urma evaluărilor serviciilor secrete americane conform cărora agenții ruși se află în spatele unor atacuri cibernetice serioase pe serverele guvernului federal, inclusiv unul identificat anul trecut ca SolarWinds, numele companiei pe care hackerii au exploatat-o pentru a avea acces.

Mai recent, o bandă cibernetică aparent rusă, cunoscută sub numele de DarkSide, a atacat rețelele unei conducte cheie de combustibil care deservește 50% din aprovizionarea coastei de est a SUA.

Moscova a negat orice implicare în incident, în timp administrația Biden a răspuns cu noi sancțiuni impuse Rusiei, expulzând totodată diplomați de la Ambasadă. Președintele american l-a invitat, totuși, pe Putin la o întâlnire pentru reducerea tensiunilor.

Discuțiile privind existența unei liste negre nu au apărut recent în Rusia. Încă din 2018, Consiliul Federal a avut intenția de a impune sancțiuni economice împotriva SUA și Marii Britanii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri