Rusia nu va pune embargou asupra importurilor de carne din Uniunea Europeana incepand cu 1 aprilie, fiind in cautarea unei solutii de compromis cu Bruxellesul in ceea ce priveste problemele legate de siguranta alimentatiei, a declarat, potrivit NewsIn, un responsabil rus.

"In mod clar nu. Speram sa ajungem la un compromis cu Bruxellesul in ceea ce priveste aceasta problema", a declarat purtatorul de cuvant al agentiei sanitar veterinare ruse Rosselkhoznadzor, Alexei Alexeyenko, atunci cand a fost intrebat despre posibilitatea ca Rusia sa aplice un embargou asupra importurilor de carne din UE incepand cu data de 1 aprilie. "insa trebuie sa fim convinsi de siguranta alimentelor pe care le importam, precum si de eficienta garantiilor de siguranta alimentara", a adaugat acesta.

Agentia rusa a cerut Comisiei Europene sa prezinte pana la data de 31 martie planurile tuturor statelor membre ale UE privind monitorizarea prezentei unor substante periculoase si interzise in produsele de provenienta animala.

Seful acestei agentii, Sergei Dankvert, a declarat luna aceasta pentru Reuters ca Rosselkhoznadzor va fi fortata sa suspende livrarile de produse animale din statele membre care nu vor oferi datele cerute. "Totul va depinde de raspunsul UE. Daca UE nu va oferi datele provenite din statele membre, vom trimite o cerere suplimentara pentru a primi datele pentru acele state", a precizat Alexeyenko. Oficialul rus nu a eliminat posibilitatea introducerii acestui embargou la o data ulterioara in cazul in care statele membre UE nu vor accepta aceasta cerinta.

In martie Rosselkhoznadzor a impus un embargou asupra importurilor de carne de porc si pui provenita din anumite fabrici din Germania, precum si carne de curcan provenita din anumite fabrici din Franta dupa descoperirea unor bacterii de salmonella in anumite produse.