Deși un studiu de anul trecut susținea că ar putea exista 300 de milioane de planete în galaxia noastră „potențial locuibile”, noile cercetări publicate în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society contrazice acest punct de vedere, scrie revista americană Forbes.

Noua analiză sugerează că sunt mai rare decât se crede până acum condițiile asemănătoare Pământului pentru alte planete. Astfel, studiul se concentrează mai mult pe analiza fotosintezei. Fotosinteza este modul în care plantele folosesc lumina soarelui, apa și dioxidul de carbon pentru a crea oxigen și energie.

Până în prezent, cercetătorii au descoperit 4.422 exoplanete, dar doar o parte sunt considerate ca fiind potențial locuibile.

Având în vedere că fotosinteza a fost critică pentru a permite biosfera de pe Pământ, pentru ca o exoplanetă să fie potențial locuibilă ar însemna să dezvolte o atmosferă bazată pe oxigen.

Ce știm despre posibila „nouă Terră”

O planetă stâncoasă de aproximativ două ori mai mare decât masa Pământului, Kepler-442b orbitează o stea pitică portocalie, la aproximativ 1.120 de ani lumină distanță, în constelația Lyrei.

Existența sa a fost anunțată în 2015, după ce a fost descoperită de telescopul spațial Kepler. Telescopul a încetat să funcționeze în 2018.

Numită și KOI-4742.01, această exoplanetă se află la aproximativ jumătate din distanța față de steaua în jurul căreia orbitează în comparație cu distanța de la Soare la Pământ. Astfel că, orbita acesteia se realizează în 112 de zile.

Deși este poreclit „super-Pământ”, nu putem spune că asemănările cu Terra sunt izbitoare.

Studiul concluzionează că stelele care au aproximativ jumătate din temperatura Soarelui nu pot susține viața într-un mod asemănător cu Pământul deoarece nu furnizează suficientă energie în intervalul corect de lungimi de undă.

Asta nu înseamnă că fotosinteza ar fi imposibilă, dar nu ar exista suficientă viață vegetală pe planetă pentru a susține o biosferă asemănătoare Pământului. Acest lucru nu înseamnă că fotosinteza ar putea fi posibilă, însă șansele ca viața să ajungă la o abundeță similară cu cea a Pământului sunt infime.

Acest lucru restrânge și mai mult căutarea de viață în univers, deoarece 70% dintre stelele din Calea Lactee sunt stele pitice roșii slabe, niciuna neavând energie suficientă pentru o fotosinteză semnificativă.

De asemenea, studiul sugerează că stelele care sunt mai fierbinți și mai strălucitoare decât Soarele nostru ar putea, în teorie, să alimenteze mai multă fotosinteză, dar aceste stele nu există suficient timp pentru ca viața complexă să evolueze.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri