Eficiența vaccinului Pfizer împotriva Covid-19 scade în timp, coborând până la aproximativ 84% pentru cei care au primit serul, la patru-șase luni după cea de-a doa doză, potrivit CEO-ul gigantului farmaceutic, Albert Bourla.

Comentariul a fost făcut în timpul emisiunii „The Exchange”, potrivit CNBC, și se bazează pe rezultatele unei noi cercetări finanțate de Pfizer și care nu a fost încă revizuită.

Din studiu a reieșit că eficacitatea antidotului este mai ridicată, la nivelul de 96,2%, între o săptămână și două luni după cea de-a doua vaccinare. Aceasta a scăzut în medie cu câte șase procente la fiecare două luni după acest interval optim, potrivit datelor din studiu, care a vizat mai mult de 44.000 de persoane de pe teritoriul Statelor Unite și a altor țări. Eficacitatea după „între patru și șase luni a coborât la aproximativ 84%”, a spus Bourla.

„Am examinat și date de pe teritoriul Israelului potrivit cărora imunitatea dată de vaccin slăbește și aceasta a început să impacteze serul care avea o eficiență de 100% împotriva cazurilor de spitalizare. Acum, după perioada de șase luni, ajunge la 80 și ceva-90 de procente”.

A treia doză de vaccin, salvatoare

„Vestea bună este că suntem foarte foarte încrezători că o a treia doză, un rapel (booster), va ridica reacția imunității la niveluri suficiente încât să protejeze împotriva variantei delta”, a adăugat executivul Pfizer, referindu-se la tulpina foarte contagioasă a noului coronavirus care a devenit dominantă în SUA și în alte țări de pe glob în ultima vreme. „Nu este neobișnuit în ce privește vaccinurile să își micșoreze eficacitatea în decursul timpului, a adăugat Bourla, susținând că există un istoric al celei de-a treia doze de vaccin și în cazul altor boli.

Pfizer plănuiește să trimită datele oficial către regulatorii din Statele Unite cu privire la beneficiile unei a treia doze de vaccin până la mijlocul anului curent, potrivit managerului producătorului farmaceutic din Germania

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri