Francul elvetian a scazut luni fata de dolar cu 0,04%, 12:00 GMT, pana la cotatia de 1,2 franci elvetieni/dolar, potrivit informatiilor afisate pe platforma dailyfx.com, deoarece a crescut apetitul investitorilor pentru risc, in urma reuniunii G7.
Fata de moneda europeana, francul elvetian a coborat cu 0,01% la 12:07 GMT si a fost cotat la 1,6 franci elvetieni/euro, potrivit platformei online dailyfx.com.

Cotatia actiunilor pe pietele bursiere internationale a atins valori record luni, dupa reuniunea G7, in cadrul careia ministrii de finante ai principalelor state industrializate au subliniat forta si echilibrarea cresterii economice a lumii, ceea ce generat cresterea apetitului pentru risc al investitorilor, spune NewsIn.

Yenul s-a depreciat la o noua cotatie record istoric, deoarece oficialii din grupul G7 nu au facut niciun fel de declaratie despre moneda japoneza in cadrul intalnirii de la sfarsitul saptamanii trecute de la Washington.

Investitorii au considerat ca acest lucru ca un fel de unda verde ca pot sa se imprumute in continuare in valute cu randament mic, cum ar fi yenul japonez si francul elvetian, ca sa finanteze cumpararea altor monede, care pot aduce castiguri mai mari, in cadrul tranzactiilor speculative.

"Faptul ca la reuniunea G7 nu s-a discutat despre tranzactiile speculative inseamna ca a cazut un obstacol din calea acestora", a declarat pentru Reuters un strateg pentru piete valutare internationale de la grupul financiar-bancar Royal Bank of Scotland (RBS), Paul Robson.

Liderii G7 au spus ca in Statele Unite ale Americii se inregistreaza o crestere economica solida, in pofida incetinirii din sectorul imobiliar, iar in Europa se manifesta o crestere economica sanatoasa. in ceea ce priveste Japonia, sefii finantelor din G7 au observat o crestere economica solida.

"Economia lumii are cea mai buna crestere din ultimii peste 30 de ani si devine mai echilibrata, desi riscurile se mentin", au spus liderii G7, si au pronuntat iar numele Chinei in cadrul unui apel pentru accentuarea flexibilitatii monetare.

Euro s-a apreciat la valoarea record de 162,42 yeni/euro, inainte de a se stabiliza in jurul cotatiei de 161,85 yeni/euro, in timpul sedintei bursiere.

Dolarul a atins cotatia record a ultimilor sapte saptamani fata de moneda japoneza, de 119,66 yeni/dolar, iar euro a urcat fata de dolar la cea mai mare cotatie inregistrata din ianuarie 2005, de 1,3576 dolari/euro.

Lira sterlina a urcat peste cotatia maxima atinsa din septembrie 1992, de 1,9917 dolari, dupa ce statisticile au indicat o crestere a preturilor la producator si accentuarea asteptarilor potrivit carora Bank of England va creste dobanda cheie luna viitoare.

Banca centrala a Elvetiei a urcat la 15 martie dobanda sa cheie cu 0,25%, pana la 1,75-2,75%, deoarece estimeaza ca presiunile inflationiste se vor accentua de la jumatatea anului 2007, potrivit unui comunicat al institutiei.

Presiunile inflationiste se vor mari peste asteptari, pe seama slabirii francului elvetian, au spus analistii de la banca centrala a Elvetiei. Rata interbancara pe trei luni Libor a francului elvetian, calculata ca o medie a dobanzilor a sase banci mari, a fost ridicata cu 0.25% pana la 1.75-2.75%, si banca centrala a Elvetiei intentioneaza sa o mentina in mijlocul intervalui tinta, la un nivel estimat la 2.25%.

Banca Nationala a Elvetiei a precizat ca francul elvetian a inceput sa creasca destul de tarziu, dupa ce s-a depreciat mult timp fata de euro. Jucatorii de pe pietele financiare si antreprenorii trebuie sa fie constineti de riscurile legate de cursul valutar, au avertizat reprezentantii bancii centrale a Elvetiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri