Mai multe divizii ale armatei ruse, din forțele de menținere a păcii ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) au ajuns în Kazahstan, după ce președintele țării a făcut un apel pentru înăbușirea protestelor.

Aproximativ 3.000 de militari ruși, alături de alți 200 de soldați din Tadjikistan, 80 din Armenia și 500 din Belarus, dar și un număr de forțe necunoscute din Kîrgizstan participă deja la oprirea protestelor. Misiunea lor nu este protejeze și să salveze obiectivele strategice din Kazahstan, precum și unitățile militare din țară.

„Subdiviziunile celei de-a 45-a brigăzi separate cu destinație specială a Forțelor Aeropurtate au făcut un marș de la punctul de desfășurare permanentă la aerodromul de încărcare Chkalovsky, unitatea din Ivanovo – la aerodromul Ivanovo-Severny, unitatea din Ulyanovsk – la Aerodromul Ulyanovsk-Vostochny, unde s-au îmbarcat pe aeronavele militare de transport” a raportat serviciul de presă al Ministerul Rus al Apărării, citat de Kommersant și preluat de G4Media.

Cum au început protestele. Cel puțin 18 morți și 748 de răniți până la acest moment

Protestele aflate în curs în Kazahstan au început pe 2 ianuarie în oraşele Zhanaozen şi Aktau, după creşterea preţului gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit în această ţară. Ele s-au extins de atunci şi în alte oraşe, inclusiv la Almatî, şi au degenerat în revolte masive şi violenţe, jafuri şi atacuri asupra clădirilor oficiale, unele dintre acestea fiind incendiate.

Pe data de 5 ianuarie, Kazahstanul a decretat stare de urgenţă pe întreg teritoriul după ce manifestaţiile declanşate din cauza unei creşteri bruşte a preţului la gaze şi combustibil au degenerat în violenţe, mulţimea luând cu asalt clădiri guvernamentale, dintre care unele au fost incendiate, potrivit Agerpres.

O zi mai târziu, protestele au luat amploare. Forțele de ordine au deschis focul și au tras în demonstrații care protestau împotriva scumpirii prețului la combustibil și a corupției care planează la nivelul întregii țări.

Până la momentul transmiterii acestei știri, sunt cel puțin 18 morți și 748 de răniți în revoltele din Kazahstan.

Numărul manifestanţilor arestaţi, tot potrivit Ministerului de Interne kazah, a ajuns la 2.298, faţă de circa 2.000 anunţaţi anterior.

Forţele de ordine au folosit inclusiv muniţie reală, zeci de manifestanţi violenţi fiind ucişi în noaptea de miercuri spre joi, conform unei declaraţii a poliţiei. Potrivit agenţiei TASS, forţele de securitate au deschis joi focul în Piaţa Republicii din Almatî, după ce au somat manifestanţii să o părăsească.

''Situaţia cea mai dificilă este la Almatî, unde elemente armate au ocupat localuri ale unui anumit număr de instituţii, organizaţii financiare şi posturi de televiziune şi le-au distrus parţial'', a declarat Ministerul de Interne kazah, adăugând că şosele şi o linie de cale ferată au fost blocate în vestul ţării, relatează Agerpres.ro.

Un deputat din Rusia cere unirea Kazahstanului cu Rusia

Deputatul Sultan Khamzaev, reprezentant al Partidului Rusia Unită al președintelui rus Vladimir Putin, a venit cu o propunere radicală. Oficialul a propus organizarea unui referendum în Kazahstan, prin care se pune problema unificării țării cu Rusia, scrie G4Media.

„Asia Centrală este pământul Rusiei! Se discută despre posibila reunificare a Kazahstanului cu Rusia. Personal, poziția mea de cetățean al Federației Ruse, indiferent de politică și poziții este aceasta: Susțin organizarea unui referendum în Kazahstan privind reunificarea Kazahstanului cu patria sa istorică – Rusia. Aș dori să menționez că însuși președintele Kazahstanului Kassym-Zhomart Tokayev își face toate declarațiile în rusă. Cred că aceasta va fi o bună manifestare a adevăratei democrații!” a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: captură video / YouTube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri