Volodimir Zelenski s-a adresat românilor printr-o videoconferință în Parlament. Președintele ucrainean și-a început discursul amintind de masacrul din Bucha, drept o formă de avertisment asupra întregii Europe, dacă Rusia nu este oprită la timp. ”Știm că România va participa la refacerea Ucrainei. Noi suntem puternici, dar singuri nu vom reuși și avem nevoie de ajutorul partenerilor noștri”, a spus Zelenski.

Zelenski a prezentat un video emoționant, la începutul discursului său, arătând imaginile surprinse în Bucha. Președintele a precizat că, până la acest moment, au fost descoperiți circa 300 de civili torturați și uciși de armata rusă.

Volodimir Zelenski a mai transmis românilor că își dorește un dialog cu România pentru a asigura protecția minorităților naționale.

”Vrem să avem un dialog cu România pentru a asigura protecția minorităților noastre naționale, atât a celor românești din Ucraina, cât și a celor ucrainene din România. Viitorul nostru e împreună, într-o familie europeană”, a spus președintele ucrainean.

Sursa Video: Parlamentul României

Momentul Ceaușescu

Președintele ucrainean a ținut ca discursul său să aibă o latură „familiară” cu România, astfel că a amintit de momentul Ceaușescu. Uciderea lui Nicolae Ceaușescu în 1989, care, împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu, și Securitatea, trăgeau România în zona totalitarismului, a însemnat eliberarea țării.

Comparativ, a prezentat situația etnicilor ruși, care sunt orbiți de propagandă.

”Poprul român s-a ridicat și s-a apărat. Asta face și Ucraina acum. În Rusia, în prezent, nu pot fi convinși cei care fac propagandă. Au pierdut orice legătură cu realitatea pentru satisfacerea dorințelor de expansiune”, a adăugat Zelenski.

Rusia crede că Europa este slabă

Volodimir Zelenski a făcut apel la întreaga comunitate europeană, nu doar la România, pentru a impune mai multe sancțiuni Rusiei.

”Rusia crede că Europa este slabă și că nu poate izola marea țară de la Est. Rusia apelează la genocid pentru că ea crede că nu poate fi oprită nicicum. Trebuie să îi oprim pe cei care cred că li se permite orice”, a comentat președintele.

Zelenski cere ca toate porturile să fie închise navelor rusești, iar țările să renunțe la comerțul cu resursele energetice ale Rusiei.

Vladimir Putin nu se va opri la Ucraina

Așa cum a avertizat în fiecare discurs de-ale sale, Zelenski insistă că, odată cucerită Ucraina, Putin nu se va opri. Acesta își conduce deja acțiunile către Odessa, iar de la Odessa la Republica Moldova nu este decât un pas.

De la Odessa la Republica Moldova este doar un pas. Au fost impuse sancțiuni, dar războiul se duce deja de 40 de zile. Fiecare stat trebuie să susțină Ucraina cu arme. În Ucraina se decide acum cine va domni, tirania sau libertatea”, a mai spus Zelenski.

Nu în ultimul rând, președintele ucrainean a mulțumit românilor pentru primirea călduroasă a refugiaților ucraineni.

Florin Cîţu a anunţat pe 30 martie că Volodimir Zelenski va susţine un discurs în Parlamentul României.

Sursa foto: Volodimir Zelenski/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri