La aproape opt săptămâni de la invazia Ucrainei de către trupele trimise de Puțin, un mic număr de demnitari de la Kremlin, dar în creștere, își pun tot mai des întrebarea dacă decizia de a porni războiul a fost una bună.

Numărul demnitarilor foarte importanți de la Kremlin care sunt nemulțumiți de război este unul limitat, însă aceștia sunt răspândiți în funcții guvernamentale înalte și în afaceri ale statului.

Aceștia cred că invazia a fost o greșeală catastrofală care va da țara cu mulți ani în urmă, potrivit a mai multor oameni care au legătură directă cu situația, citați de Bloomberg.

Cei zece „insideri” au vorbit cu toții sub protecția anonimatului, temându-se puternic de riscurile pe care le-ar presupune să critice public politica dusă de Putin, mai scrie publicația americană.

Până acum, acești oameni nu au nicio speranță că președintele rus ar avea în vedere să schimbe cursul acțiunilor inițiate. Același lucru se poate spune și despre posibilitatea ca cineva din Rusia să îl conteste pe Putin.

Putin respinge orice avertisment anti-război a oficialilor de la Kremlin

Cu un cerc tot mai restrâns de consilieri pe problematica deciziilor strategice, Putin a respins orice încercări ale celorlalți oficiali ai Moscovei de a-l avertiza referitor la costurile economice și politice enorme ale războiului pe care îl duce.

Unii dintre insiderii citați de Bloomberg spun că se tem, de asemenea, tot mai mult de posibilitatea invocată de serviciile secrete americane că Putin ar putea recurge la o folosire limitată a armelor nucleare dacă invazia, pe care o vede ca pe o „misiune istorică”, se va termina cu eșec.

Suportul elitelor din Rusia pentru Putin rămâne totuși mare și mulți preiau mesajul Kremlinului conform căruia conflictul cu Occidentul era inevitabil și că economia țării se va adapta sancțiunilor impuse de SUA și de aliații acesteia.

Între timp, șocul inițial al sancțiunilor și problemele provocate de sancțiuni s-a disipat deja, făcând loc unei stabilități „suprarealiste” în Rusia.

Totuși, tot mai mulți oameni sus-puși din interiorul Kremlinului ajung să creadă că hotărârea liderului de a continua invazia va împinge Rusia către o stare de izolare care va dura ani de zile. De asemena, că economia Rusiei va fi lăsată în ruine, securitatea compromisă și influența globală știrbită.

Câțiva oligarhi ruși au făcut deja declarații voalate prin care pun sub semnul întrebării strategia Kremlinului, însă multe personaje importante se tem prea mult de oprimarea intensificată a disidenților.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri