Charles, noul suveran al Regatului Unit, va domni sub numele de Charles al III-lea, după moartea reginei Elisabeta a II-a, a anunţat premierul britanic Liz Truss. Familia Regală a emis o declarație oficială către națiune, în numele lui Charles, noul rege, scrie Agerpres.

Iată ce spune Prințul Charles, care a devenit oficial Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord:

„Moartea iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele. Deplângem profund trecerea în neființă a unui suveran prețuit și a unei mame mult iubite. Știu că pierderea ei va fi resimțită profund în toată țara, în statele Commonwealth, dar și de nenumărați oameni din întreaga lume. În această perioadă de doliu și schimbare, eu și familia mea vom fi susținuți de faptul că știm cat de mult respect și afecțiune aveți pentru regină. A fost vorba de o afectiune atât de larg răspândită”, a spus Regele Charles al III-lea, noul monarh al Marii Britanii, potrivit BBC.

Operațiunea „London Bridge”

Vestea decesului Reginei a circulat în liniște, prin folosirea unui cod special utilizat pentru anunțarea acestui eveniment. „London Bridge is down” (n.red: „A căzut podul Londrei”) este fraza care se va transmite prin telefon. Deși inițial acest cod trebuia menținut secret, un raport al publicației The Guardian a făcut cunoscută această sintagmă în 2017, potrivit Insider.

Numele anterioare de cod pentru alte decese regale au fost „Hyde Park Corner” pentru George al VI-lea și „Tay Bridge”, sintagmă utilizată atât pentru planurile funerare ale reginei mamă, cât și ale Prințesei Diana.

În ziua morții sale, protocolul spune că atât Bursa de Valori din Londra, cât și băncile vor fi închise cel puțin o zi după acest eveniment, în semn de respect. Orice tranzacționare din ziua respectivă va fi oprită.

Totodată, întregul stat britanic va „îngheța” și asta pentru că business-urile, magazinele, hypermarket-urile și multe alte instituții se vor închide în ziua respectivă. Pe lângă asta, multe alte activități din câmpul muncii se vor opri, iar oamenii vor putea să plece acasă mai devreme de la lucru. Bineînțeles, vor urma zile de doliu național.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii: 10 lucruri despre cel mai longeviv suveran din lume

Iată 10 lucruri de știut despre Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit, conform unor date prezentate de Reuters și sitate de Agerpres.

  1. Elizabeth s-a născut pe strada Bruton nr. 17, Londra, la 21 aprilie 1926, şi a fost botezată la 29 mai în acelaşi an, în capela privată de la Palatul Buckingham.
  2. Ea a devenit moştenitoare aparent atunci când unchiul ei, Eduard al VIII-lea, a abdicat la 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.
  3. S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, la 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.
  4. Ea a urcat pe tron la moartea tatălui său, la 6 februarie 1952. În momentul decesului tatălui ei, Elisabeta se afla în Kenya într-un turneu regal. A fost încoronată la 2 iunie 1953 la Westminster Abbey, fiind prima încoronare televizată.
  5. Când a urcat pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong şi Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China şi Statele Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministrul britanic.
  6. Ea a fost reprezentată de 15 prim-miniştri. În timpul domniei sale, au fost 14 preşedinţi americani, şi i-a întâlnit pe toţi, cu excepţia lui Lyndon Johnson.
  7. La 9 septembrie 2015, ea a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica sa, regina Victoria, i-a petrecut pe tron, devenind cel mai longeviv monarh al ţării, într-o succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.
  8. Elisabeta rămâne regina a 15 regate: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadine şi Tuvalu.
  9. Ea şi-a sărbătorit Jubileul de Platină - cea de-a 70-a aniversare a ascensiunii sale - la 6 februarie 2022.
  10. Regina Elisabeta a uimit prin intermediul tinutelor sale. Fustele Reginei Elisabeta a II-a au un tiv construit cu foarte mare atenție tocmai pentru ca acestea să nu se ridice în timpul unei rafale de vânt.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri