O încetare unilaterală a focului ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin a intrat în vigoare de-a lungul întregului front începând de vineri la prânz, ora Moscovei (9.00 GMT), a anunţat televiziunea de stat rusă, citată de Reuters, relatează Agerpres.

UPDATE 2: Bombardamentele au continuat vineri de ambele părţi ale frontului din Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, în pofida intrării în vigoare a unui armistiţiu anunţat unilateral mai devreme de Moscova, informează AFP.

Tiruri atât de partea ucraineană, cât şi de partea rusă au continuat să fie auzite după începutul armistiţiului, la orele 09:00 GMT în acest oraş cu străzile în mare parte distruse şi pustii, însă intensitatea lor este mai mică în comparaţie cu zilele precedente.

UPDATE: Într-un mesaj difuzat la câteva minute după începutul încetării focului anunţate, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Kirilo Timoşenko a raportat un bombardament rusesc asupra Hersonului (sud), care a provocat victime. El nu a precizat însă când a avut loc lovitura aeriană.

Autorităţile separatiste din estul Ucrainei, citate de agenţiile de presă ruse, au anunţat la rândul lor bombardarea bastionului lor Doneţk de către armata ucraineană cu 15 minute înainte de intrarea teoretică în vigoare a încetării focului.

"Astăzi, la prânz, regimul de încetare a focului a intrat în vigoare pe întreaga linie de contact"', a declarat Primul Canal al televiziunii de stat a Rusiei. "Ea va continua până la sfârşitul zilei de 7 ianuarie", a precizat canalul. Decizia aceasta, anunțată de președintele rus încă din timpul zilei de ieri, a fost aspru criticată de partea ucraineană.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că această încetare a focului are ca scop doar încetinirea avansării trupelor ucrainene în regiunea Donetsk, mai ales în contextul în care, anterior, Rusia nu a acceptat o încetare a focului similară pentru celebrarea Crăciunului pe 25 decembrie, tradiție urmată de mulți ucraineni.

„Ucraina nu atacă teritorii străine și nu atacă civili. Cum face Federația Rusă. Ucraina distruge doar membri ai armatei de ocupație de pe teritoriul său(...) Federația Rusă trebuie să părăsească teritoriile ocupate, doar atunci va avea un armistițiu temporar. Tineți-vă ipocrizia pentru voi,” a spus consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

De asemenea, aliații vestici ai Ucrainei, SUA și Germania, au apreciat că Putin caută „o gură de aer” prin această oprire temporară, de doar 36 de ore, a focului.

Sursa foto: Ministerul Apărării din Rusia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri