Elon Musk a sistat săptămâna trecută utilizarea rețelei de sateliți Starlink, ce era folosită pentru pilotarea dronelor în Ucraina, atrăgându-și critici din partea fostului astronaut NASA Scott Kelly, cerându-i să-i ajute de ucraineni, potrivit BusinessInsider.

SpaceX a declarat în ultimele săptămâni că Ucraina nu poate folosi serviciul său de internet Starlink în scopuri militare, cum ar fi pentru a pilota drone, și a luat măsuri pentru a preveni acest lucru.

Scott Kelly i-a atras atenția lui Elon Musk într-un tweet publicat sâmbătă, cerându-i să „restabilească funcționalitatea completă” a sateliților de internet Starlink de la SpaceX din Ucraina. Deși SpaceX a limitat capacitatea Ucrainei de a utiliza Starlink în scopuri militare, serviciul este încă accesibil pentru uz comercial.

„Apărarea împotriva unei invazii genocide nu este o capacitate ofensivă. Este supraviețuire. Se vor pierde vieți nevinovate. Poți ajuta”, a scris Kelly pe Twitter.

Musk i-a răspuns lui Kelly spunându-i că „ești suficient de inteligent pentru a nu înghiți mass-media și alte propagande”. El a numit Starlink „coloana vertebrală a comunicării” a Ucrainei, lucru pe care l-a spus și înainte.

„Dar nu vom permite escaladarea conflictului care ar putea duce la al treilea război mondial”, a scris Musk pe Twitter.

Într-un tweet separat, Musk a spus că terminalele Starlink sunt concepute pentru uz privat, nu pentru uz militar, „dar nu ne-am exercitat dreptul de a le opri”.

El a spus că SpaceX încearcă să facă ceea ce trebuie, dar aceasta este o „întrebare morală extrem de dificilă”. Compania nu a confirmat modul în care a limitat capacitatea Ucrainei de a utiliza SpaceX în scopuri militare.

Cetățenii și trupele ucrainene au folosit Starlink pentru a se conecta de când Musk a activat serviciul în țară și a trimis peste mii de kit-uri de internet după invazia Rusiei din februarie 2022.

Termenii și condițiile Starlink spun că serviciul „nu este conceput sau destinat utilizării cu sau în armament ofensiv sau defensiv sau alte utilizări finale comparabile”. Dar au existat rapoarte conform cărora armata ucraineană a folosit Starlink pe drone.

Ucrainenii i-au cerut lui Musk să aleagă între Moscova și Kiev

Musk a scris anterior pe Twitter despre Starlink că este „doar pentru uz pașnic” și, cel mai recent, a spus că compania nu va permite să fie folosit în loviturile cu drone cu rază lungă de acțiune. Directorul operațiunii SpaceX, Gwynne Shotwell, a declarat săptămâna trecută că SpaceX nu a intenționat niciodată ca Starlink să fie folosit în război „dar ucrainenii l-au folosit în moduri care nu erau intenționate și nu fac parte din niciun acord”.

Ca răspuns, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a scris pe Twitter că SpaceX trebuie să aleagă să sprijine Kievul sau Rusia în război.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri