Arabia Saudită și Rusia depun eforturi pentru a menține prețul petrolului ridicat, într-o mișcare care probabil va frustra SUA, relatează BusinessInsider.

Ministrul energiei al Arabiei Saudite, prințul Abdulaziz bin Salman al-Saud, a declarat că producția de petrol din Arabia Saudită va fi redusă de la 10 milioane de barili la nouă milioane începând din iulie.

„Vrem întotdeauna să adăugăm suspans. Nu vrem ca oamenii să încerce să prezică ce facem. Această piață are nevoie de stabilizare”, a spus prințul Abdulaziz.

Declarațiile sale au venit după o întâlnire la Viena, Austria, a membrilor OPEC+, un grup al celor mai mari țări producătoare de petrol din lume.

Arabia Saudită este cel mai mare producător de petrol din lume și cel mai influent membru al grupului, așa că are o putere semnificativă asupra piețelor petroliere globale.

Conducătorul de facto al Arabiei Saudite, Prințul Moștenitor Mohammed bin Salman, încearcă să mențină prețul petrolului ridicat pentru a-și finanța planurile ambițiilor de diversificare a economiei Arabiei Saudite, inclusiv proiectul megaorașului Neom.

El urmărește o cale independentă în politica petrolului pentru Arabia Saudită în comparație cu conducătorii anteriori, chiar și cu riscul de a înfuria aliații tradiționali ai Arabiei Saudite, adică SUA.

În ultimele săptămâni, prețurile petrolului au scăzut la nivel global, dar reducerea producției saudite a crescut prețul țițeiului Brent, referința internațională a prețului petrolului, cu 2%, până la 78,73 dolari pe baril, înainte de a scădea, din nou, la 77,19 dolari.

În urma întâlnirii, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova va menține în vigoare reduceri în producție de 1,4 milioane de barili pe zi și în 2024, măsură convenită cu alți membri OPEC+ în luna aprilie. El a adăugat că reducerea va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului viitor.

Este o mișcare de natură să aprindă tensiunile dintre saudiți și administrația Biden, care a încercat în mod constant să-i facă presiuni pe saudiți să nu reducă producția în încercarea de a reduce inflația și temerile de încetinire a economiei globale.

Anul trecut, o reducere a producției de către saudiți și Rusia chiar înainte de alegerile de la jumătatea mandatului din SUA a provocat o disputa diplomatică între Riad și Casa Albă, liderii Democratilor acuzându-i pe saudiți că încearcă să-l destabilizeze politic pe Joe Biden și că ajută Rusia să-și finanțeze războiul din Ucraina.

Un grup bipartizan de senatori americani a prezentat în martie un proiect de lege menit să preseze membrii OPEC+ să nu mai reducă producția de petrol.

Totuși, membrii OPEC+ au răspuns spunând că politicile monetare occidentale au alimentat inflația, forțând țările producătoare de petrol să reducă producția și să mențină valoarea celui mai important bun de export pe care-l au.

Reducerea producției va fi probabil printre problemele discutate când secretarul de stat american Anthony Blinken va vizita Arabia Saudită săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, sunt semne că ar exista tensiuni și în cadrul OPEC+, unii membri considerând că Rusia stimulează în secret producția de petrol în încercarea de a revendica o cotă mai mare de piață în țări precum India.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri