Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr a semnat, marţi, în marja Summitului NATO de la Vilnius, Declaraţia comună privind formalizarea coaliţiei de antrenare a forţelor aeriene ale Ucrainei, în vederea operării aeronavelor F-16, a transmis MApN, conform Agerpres.

"Interesul nostru major este de a avea cât mai repede piloţi români bine instruiţi pentru a opera aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române. Ştim cu toţii cât de complexă este asigurarea securităţii spaţiului aerian în regiunea Mării Negre, la graniţa NATO. Suntem în procesul de a transfera încă 32 de aeronave din Norvegia şi vom avea astfel, sperăm cât mai repede, trei escadrile înzestrate cu aeronave multirol F-16 Fighting Falcon", a declarat ministrul, potrivit unui comunicat al MApN transmis miercuri AGERPRES.

El a subliniat că atingerea acestui obiectiv este "esenţială" pentru Armata României şi "un pas extrem de important pentru tranziţia către avioanele de generaţia a V-a, F-35".

"Trebuie să evidenţiez şi impactul acestui program pentru industria naţională de Apărare, în contextul în care Aerostar Bacău a fost desemnat Centru de Mentenanţă pentru F-16, fiind asigurat transferul de tehnologie de ultimă generaţie în România", a completat Angel Tîlvăr.

Semnarea declaraţiei comune vine în contextul în care Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat luna aceasta înfiinţarea în România a unei facilităţi de instruire pentru personalul din Forţele Aeriene Române care operează aeronave F-16, facilitate care, într-o fază ulterioară înfiinţării, va putea fi deschisă participării personalului navigant din statele aliate şi partenere NATO, inclusiv Ucraina.

Prin semnarea declaraţiei comune, România se alătură unui grup important de state aliate format din Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Ţărilor de Jos, Suedia şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Proiectul va avea un rol esenţial în cadrul programului F-16 al Forţelor Aeriene Române.

Sursa foto: Shutterstock / Mike Mareen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri