Ucraina îşi menţine "cursul strategic" de integrare în UE şi NATO, a declarat prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal la București, mulțumind, totodată, României pentru susţinere, relatează Agerpres.

Premierul ucrainean a adăugat că România a fost ţara care, încă din primele zile ale războiului, a întins o mână de ajutor Ucrainei.

"Cursul strategic al Ucrainei de integrare în UE şi NATO rămâne neschimbat. Mulţumim partenerilor români pentru susţinere. Sperăm că România va susţine adoptarea deciziei de începere a negocierilor de pre-aderare a Ucrainei în Uniunea Europeană, despre care a vorbit domnul prim-ministru (Marcel Ciolacu). De asemenea, aşteptăm participarea activă a oamenilor de afaceri din România în refacerea Ucrainei. Suntem convinşi că vom găsi proiecte reciproc avantajoase", a afirmat Şmîhal, la Palatul Victoria, în cadrul unor declaraţii comune de presă cu premierul Ciolacu.

Denis Şmîhal a menţionat că a avut discuţii "constructive" cu Marcel Ciolacu, amintind, totodată, că au fost semnate mai multe documente: o declaraţie privind asigurarea tranzitului mărfurilor ucrainene, un acord privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii şi un acord pentru deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei.

"Am discutat despre perfecţionarea infrastructurii de transport distrusă de Rusia, vom dezvolta infrastructura de frontieră, drumuri, căi ferate. Vom extinde punctele de trecere a frontierei şi vom construi altele noi. Vom simplifica controlul de frontieră în punctele de trecere şi, unde este posibil, vom avea un control comun pentru simplificarea tranzitului de mărfuri. Vom facilita transportul de producţie ucraineană în porturile româneşti. Vom consolida colaborarea în regiunea Dunării prin folosirea infrastructurii portuare actuale, precum şi prin investiţii în dezvoltarea acestei infrastructuri. În prezent, România pentru Ucraina ocupă locul al treilea în ceea ce priveşte facilitarea tranzitului din Ucraina", a explicat şeful Guvernului de la Kiev.

Noul punct de trecere a frontierei Sighetu Marmaţiei - Bila Tserkva va funcţiona în regim permanent, fiind destinat tranzitului de mărfuri şi pasageri. În baza acordului privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii, absolvenţii vor putea lucra pe teritoriul statului vecin.

Premierul Şmîhal a transmis aprecierea faţă de poziţia "constructivă" a României în ceea ce priveşte tranzitul cerealelor ucrainene. Totodată, el a mulţumit pentru primirea călduroasă a celor peste 125.000 de ucraineni care s-au refugiat în România din calea războiului.

"Mulţumim pentru poziţia foarte clară de condamnare a agresiunii ruse şi terorismului rusesc şi a tuturor infracţiunilor comise de Rusia. Mulţumim pentru susţinerea sancţiunilor împotriva agresorului. Mulţumim pentru susţinerea formulei păcii a preşedintelui Volodimir Zelenski şi pentru acordul de a instrui piloţii ucraineni şi de a crea pe teritoriul României un centru special. De asemenea, în România sunt instruiţi şi alţi militari ucraineni şi mulţumim pentru aceasta. (...) Sunt convins că în viitorul apropiat înţelegerile noastre vor avea consecinţe pozitive şi practice. Sunt convins că împreună vom face pacea şi securitatea, vom reface Ucraina şi vom dezvolta relaţiile noastre pentru binele popoarelor ucrainean şi român, în Europa unită", a mai transmis prim-ministrul Ucrainei.

Sursa foto: Captură video - Guvernul României / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri