Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a susţinut că l-a avertizat în trecut pe Evgheni Prigojin - şeful grupului de mercenari Wagner, mort după ce avionul în care se afla s-a prăbuşit miercuri - să fie atent la eventuale pericole mortale, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Liderul de la Minsk a afirmat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a avut nicio legătură cu incidentul.

"Îl cunosc pe Putin: este calculat, foarte calm, chiar încet. Nu-mi pot imagina că Putin a făcut asta, că Putin e de vină. E pur şi simplu o treabă prea rudimentară şi neprofesionistă", a spus Lukașenko.

Kremlinul a respins de asemenea sugestiile din Occident potrivit cărora Prigojin a fost ucis din ordinul lui Putin: "o minciună absolută". Deşi Putin a transmis condoleanţe familiei lui Prigojin, preşedinţia rusă nu a confirmat oficial decesul acestuia, ci a comunicat că trebuie aşteptat rezultatul unor teste.

Putin promisese că va zdrobi rebeliunea armată condusă de Prigojin în iunie, însă după câteva ore s-a ajuns la un acord între autorităţile ruse şi mercenarii Wagner, care se îndreptau spre Moscova. Lukaşenko, mediator al înţelegerii, i-a primit ulterior în Belarus pe o parte din luptătorii lui Prigojin, iar acesta a insistat că aceştia vor rămâne în ţara sa.

"Wagner a trăit, Wagner trăieşte şi Wagner va trăi în Belarus. Nucleul rămâne aici. Atâta timp cât avem nevoie de această unitate, ei vor trăi şi vor lucra cu noi", a spus el.

Preşedintele Belarusului a afirmat că Prigojin a minimalizat de două ori îngrijorarea legată de posibile ameninţări şi că încă din timpul marşului spre Moscova, când a fost avertizat că îşi va pierde viaţa dacă nu va opri atacul, liderul Wagner i-a răspuns "Dă-o naibii, o să mor".

Ulterior, potrivit conducătorului de la Minsk, el le-a spus lui Prigojin şi Utkin, cu care s-a întâlnit: "Băieţi, aveţi grijă!". Utkin şi-a pierdut viaţa alături de Prigojin, în avionul prăbuşit în regiunea Tver din Rusia, la nord de Moscova.

Din relatarea de vineri a lui Lukaşenko, preluată de agenţia belarusă de presă BELTA, nu a reieşit clar când a avut loc acest dialog.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri