Un cutremur puternic a lovit Marocul. Cutremurul a distrus complet clădiri, iar locuitorii marilor orașe și-au părăsit casele de teama unor posibile replici.

UPDATE Seismul cu magnitudinea de 7, conform Centrului Marocan pentru Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică (6,8 conform Serviciului Seismologic American), este cel mai puternic înregistrat vreodată în Maroc. Cutremurul s-a soldat cu cel puţin 2.012 de morţi şi 2.059 de răniţi, dintre care 1.404 sunt în stare foarte gravă, a anunţat Ministerul de Interne.

Provincia Al-Haouz, unde a fost localizat epicentrul cutremurului, este cea mai îndoliată, cu 1.293 de morţi, urmată de provincia Taroudant cu 452 de morţi. În aceste două zone situate la sud-vest de oraşul turistic Marrakech, sate întregi au fost distruse de cutremur.

Știrea inițială

Ministerul de Interne a anunțat că numărul deceselor de cel puțin 632 de persoane este preliminar și că peste 300 de persoane au fost rănite. Oficialii au mai declarat că majoritatea deceselor au fost în zone montane greu accesibile.

Reprezentanții armatei marocane au avertizat că există un risc ridicat de replici.

În Marrakech, cel mai apropiat oraș mare de epicentru, unele clădiri s-au prăbușit în orașul vechi, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Televiziunea locală a arătat imagini cu un minaret de moschee căzut, cu moloz care acoperă mașini zdrobite, relatează Reuters.

În Marrakech, faimoasa moschee Koutoubia, construită în secolul al 12-lea, a suferit daune, dar amploarea nu a fost imediat clară. Minaretul său de 69 de metri este cunoscut sub numele de „acoperișul din Marrakech”.

Oamenii încă lucrează pentru a îndepărta resturile în timp ce așteptau echipele de salvatori cu echipamente de intervenție.

Ministerul de Interne a în spus că seismul a lovit mai ales munții High Atlas din Maroc.

Centrul geofizic din Maroc a declarat că seismul a avut magnitudinea de 7,2. Autoritatea geofizică a Statelor Unite a estimat magnitudinea cutremurului la 6,8 și a transmis că acest s-a produs la o adâncime relativ mică, 18,5 km.

Cutremurele sunt relativ rare în Africa de Nord. Lahcen Mhanni, șeful Departamentului de Monitorizare și Avertizare Seismică de la Institutul Național de Geofizică, a declarat pentru o televiziune locală că seismul a fost cel mai puternic înregistrat vreodată în regiunea montană.

Cutremurul de vineri s-a simțit până în Portugalia și Algeria, potrivit Institutului portughez pentru Mare și Atmosferă și Agenției de Apărare Civilă din Algeria.

Zona muntoasă cea mai afectată, Ighil, se află la aproximativ 70 km sud-vest de Marrakech. Seismul este cel mai grav de după 2004 de lângă Al Hoceima, în nordul munților Rif, care a ucis peste 600 de persoane.

Oamenii din Rabat, oraș aflat la 350 km nord de Ighil și-au părăsit casele de teama unui cutremur și mai puternic.

În Casablanca, la aproximativ 250 km nord de Ighil, oamenii și-au au petrecut noaptea pe străzi, prea speriați pentru a se întoarce la casele lor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri