Iranul a retras acreditarea mai multor inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) însărcinaţi cu monitorizarea programului său nuclear, a transmis acest organism al ONU, condamnând o mişcare "fără precedent".

"Astăzi, Republica Islamică m-a informat despre decizia sa de a retrage numirea mai multor inspectori cu experienţă din Agenţie", a scris directorul general Rafael Grossi într-un comunicat, preluat de Agerpres.ro.

Cu această măsură, care survine după un alt caz recent, "Iranul a eliminat o treime din grupul central" de experţi, ceea ce afectează "direct şi drastic" capacitatea AIEA de a-şi îndeplini misiunea şi de a garanta caracterul paşnic al activităţilor nucleare, şi-a exprimat el regretul.

Deşi teoretic este permisă de acordurile dintre Agenţie şi Iran, această decizie unilaterală este "disproporţionată şi fără precedent", a spus Grossi.

Este "un alt pas în direcţia greşită" şi "dă o lovitură inutilă unei relaţii deja tensionate", a adăugat el, cerând guvernului să-şi "revizuiască poziţia" şi să "rectifice situaţia".

Doi ani de control asupra programului nuclear al Iranului

De mai bine de doi ani, AIEA se luptă să controleze programul nuclear al Iranului, care continuă să se dezvolte, în ciuda faptului că Teheranul a negat că vrea să ajungă să deţină bomba atomică.

Republica Islamică a explicat că a făcut acest pas ca răspuns la un avertisment emis săptămâna aceasta de Statele Unite şi ţările europene din grupul E3 (Franţa, Germania şi Regatul Unit) la reuniunea Consiliului Guvernatorilor de la Viena, sediul AIEA.

În faţa "refuzului deliberat al Iranului de a coopera cu Agenţia", ele au ameninţat cu o nouă rezoluţie. Dacă Teheranul "nu pune în aplicare acţiunile esenţiale şi urgente" necesare, Consiliul "va trebui să fie pregătit să ia măsuri suplimentare", a avertizat cvartetul.

Pentru moment, puterile occidentale au rămas la o "declaraţie comună" susţinută de şaizeci de ţări, cerând Iranului să "acţioneze imediat" pentru a rezolva disputele cu AIEA, o poziţie considerată inacceptabilă de guvernul iranian.

"Din păcate, E3 şi Washingtonul au abuzat de spaţiul Consiliului în scopuri pur politice", a precizat purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe, Nasser Kanani, într-o declaraţie, subliniind "necesitatea neutralităţii Agenţiei".

Republica Islamică a renunţat treptat la angajamentele asumate în cadrul acordului din 2015 cunoscut sub acronimul JCPOA, ca răspuns la retragerea Statelor Unite decisă în 2018 de preşedintele Donald Trump.

Pactul trebuia să limiteze activităţile atomice ale Iranului în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Discuţiile purtate la Viena de diferite părţi interesate pentru a-l revigora au eşuat anul trecut.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri