Gazprom mizeaza pe un total al castigurilor obtinute in 2007 din exporturi care sa depaseasca 38 miliarde dolari, a declarat directorul executiv adjunct al monopolului rusesc al gazelor naturale, Gazprom, Alexander Medvedev pentru RIA Novosti.

"Venitul obtinut in 2007 va depasi recordurile precedente. Mizam pe venituri de 38,1 miliarde dolari", a declarat Medvedev, care conduce divizia de export a gigantului rus, Gazpromexport, adaugand ca nivelul castigurilor obtinute din export in 2006 s-a ridicat la 37,2 miliarde dolari.

Medvedev a adaugat ca Gazprom va investi in 2007 suma de 1,6 miliarde dolari in proiectul energetic Sahalin II.

Acest proiect, a carui control a fost castigat in 2006 de la grupul petrolier Shell, exploateaza doua zacaminte cu reverve estimate la 150 de milioane tone metrice de petrol (1,1 miliarde barili) si 500 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Gazprom planuieste sa construiasca o noua conducta ce va uni insula Sahalin de localitatile Komsomolsk-pe-Amur, Khabarovsk si Vladivostok din orientul indepartat, capacitatea acestei conducte ridicandu-se la 4,5 miliarde metri cubi pe an, a adaugat Medvedev.

Proiectul Sakhalin-I, administrat conform unui acord de partajare a productiei de catre Exxon Neftegas Limited, o subsidiara a gigantului petrolier american Exxon, va reprezenta sursa livrarilor de gaze naturale prin aceasta conducta.

Acest proiect ar putea aduce peste 52,2 miliarde dolari la bugetul rus pana in 2054, cand este programata finalizarea exploatarii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Pintea, criticata la nivel european dupa suspendarea citostaticelor