Palestinienii speră la un vot al Consiliului de Securitate pe 18 aprilie cu privire la cererea lor de aderare cu drepturi depline la ONU, a afirmat miercuri ambasadorul lor la ONU, Riyad Mansour, chiar dacă succesul este puţin probabil, notează AFP, conform Agerpres. Într-o scrisoare trimisă secretarului general al ONU şi Consiliului de Securitate, palestinienii au relansat o cerere datând din 2011 de a deveni membru cu drepturi depline al ONU.

"Ne exprimăm speranţa că reuniunea Consiliului de Securitate la nivel ministerial din 18 aprilie va acţiona pe această bază", a declarat Riyad Mansour miercuri, referindu-se la o reuniune prevăzută la acea dată privind situaţia din Fâşia Gaza.

"Dorim admiterea. Este dreptul nostru natural şi legal", a adăugat el, considerând că, având în vedere numărul de ţări care îi susţin, această aderare ar urma să fie "uşoară".

"Toată lumea vorbeşte despre soluţia cu două state, deci care este logica în a ne împiedica să fim stat membru?", a subliniat diplomatul, ca răspuns la posibilitatea unui veto american.

Pentru ca cererea lor să aibă succes, ar fi nevoie mai întâi de o recomandare pozitivă din partea Consiliului de Securitate (cel puţin 9 voturi pentru, fără veto al unui membru permanent), apoi de o majoritate de două treimi de voturi în Adunarea Generală.

Dar observatorii se îndoiesc că iniţativa va trece de faza Consiliului. Statele Unite au insistat miercuri asupra faptului că ONU nu este locul pentru recunoaşterea unui stat palestinian, favorizând negocierile directe între Israel şi palestinieni. "Sperăm că nu vor persevera, dar asta depinde de ei", a comentat Robert Wood, ambasadorul adjunct al SUA la ONU.

În septembrie 2011, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a lansat procedura prin care se solicita "aderarea statului Palestina la ONU" care nu a fost niciodată finalizată. Palestinienii au obţinut în cele din urmă statutul de observator în noiembrie 2012, dar încă aspiră să devină un adevărat stat membru.

Experții spun că va mai dura până ce Palestina va fi membru cu drepturi depline al ONU

Cel mai recent stat care a ocupat un loc la ONU ca membru cu drepturi depline este Sudanul de Sud, care în 2011 s-a separat de Sudan în urma unui acord amiabil. Încorporarea sa în ONU s-a făcut prin aclamaţie la 14 iulie 2011, la doar o săptămână după declaraţia sa de independenţă.

În 2006, Muntenegru, stat apărut în urma destrămării fostei Iugoslavii, s-a separat în urma unui referendum popular de ultima "rămăşiţă" rămasă din acea federaţie şi şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia. Referendumul a avut loc pe 3 iunie, iar pe 28 iunie noul stat a fost admis în ONU.

Iar 2002 a fost un an cu totul special pentru că ONU a primit doi membri: Elveţia a făcut acest lucru în septembrie, punând astfel capăt unei anomalii care a făcut-o să găzduiască numeroase organizaţii internaţionale, dar să nu fie parte a ONU ca urmare a principiului de neutralitate înscris în ADN-ul tău.

Mult mai traumatizant a fost haosul privind Timorul de Est, care a fost admis tot în septembrie 2002. Noua ţară asiatică, fostă colonie portugheză, a trăit 24 de ani de ocupaţie şi rezistenţă împotriva Indoneziei şi apoi aproape trei ani de administraţie supravegheată de ONU, dar intrarea sa în Naţiunile Unite a fost aprobată în unanimitate de Adunarea Generală.

Încercarea anterioară a Palestinei

În 2011, Palestina a depus în premieră o cerere oficială de admitere în Organizaţia Naţiunilor Unite, dar procedura a eşuat chiar din prima etapă: nu a obţinut sprijinul a 9 din cei 15 membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate (adică a majorităţii calificate), iar din această cauză solicitarea palestiniană nu a mai ajuns pe masa Adunării Generale, a doua etapă a acestui proces.

Palestina a trebuit să se mulţumească cu dobândirea statutului de "stat observator" în cadrul Naţiunilor Unite, o situaţie în care se mai află doar Vaticanul, care nici măcar nu este considerat un stat în toată puterea cuvântului, notează EFE.

Palestina a obţinut 138 de voturi în Adunarea Generală în favoarea noului său statut de observator, în timp ce nouă state au votat împotrivă (printre care Israelul, SUA şi Canada) şi 41 s-au abţinut.

În Adunare, sunt necesare voturile a două treimi din statele membre pentru a merge mai departe, iar dacă se întâmplă acest lucru, decizia finală revine Consiliului de Securitate.

Statele Unite, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate, au dreptul de a se opune prin veto acestui proces în orice moment - în 2011 au ameninţat că vor face acest lucru, dar nu au mai avut nevoie să o şi facă - şi puţini se îndoiesc că îl vor folosi şi cu această ocazie.

Dacă se va întâmpla acest lucru, visul Palestinei se va nărui.

Totuşi, ceva s-a schimbat din 2011: acum, de fiecare dată când un membru permanent foloseşte dreptul de veto, problema ajunge la Adunarea Generală, unde acea ţară trebuie să-şi explice poziţia şi să se supună unui vot fără consecinţe juridice.

În situaţia actuală, opoziţia Statelor Unite va fi cu atât mai evidentă cu cât, în mod previzibil, solicitarea Palestinei de a adera la ONU va fi susţinută de o amplă majoritate de state.

Sursa foto: Albert Dezetter | Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri