Compania petrolieră rusească Lukoil a semnat un acord cu autorităţile din Uzbekistan pentru a angaja muncitori din ţara central asiatică pe bază de contract de muncă cu caracter temporar, un semn că deficitul de personal forţează companiile ruseşti să recruteze angajaţi de peste hotare, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Acordul, anunţat de Ministerul Muncii din Uzbekistan, vine într-un moment în care cetăţenii din ţările Asiei Centrale care trăiesc în Rusia sunt urmăriţi îndeaproape, după atacul terorist de luna trecută de la o sală de concerte de la Moscova, în care cel puţin 144 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Ministerul Muncii din Uzbekistan a precizat că semnat "o foaie de drum şi un acord cu privire la angajarea organizată în câmpul muncii a cetăţenilor din Uzbekistan pentru ca aceştia să poată efectua muncă în regim temporar" pentru Lukoil în Rusia.

Solicitanţii trebuie să vorbească limba rusă, să aibă calificările necesare şi să îndeplinească "alte cerinţe medicale şi de muncă". Ministerul nu a precizat ce număr de muncitori din Uzbekistan ar putea fi trimis în Rusia.

Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, are o vastă reţea de benzinării precum şi facilităţi de producţie în Vestul Siberiei şi alte părţi din Rusia. De asemenea, compania rusească este implicată în producţia de gaze în Uzbekistan.

Deficitul de personal din Rusia a fost agravat de recrutările militare pentru războiul din Ucraina precum şi de faptul că sute de mii de ruşi au fugit din ţară după luna februarie 2022, când a început invazia din Ucraina. Rata şomajului în Rusia a atins un minim istoric de 2,8% în luna februarie 2024.

Populaţia activă din Rusia a scăzut în special în zona arctică şi în regiunile din extremul orient, unde este concentrată o mare parte din producţia de petrol şi gaze.

Forţa de muncă din Rusia include mai multe milioane de emigranţi din ţările musulmane din Asia Centrală, care anterior făceau parte din fosta URSS.

Săptămâna trecută însă, autorităţile din Tadjikistan au anunţat că au sesizat o creştere a numărului de muncitori emigranţi care s-au întors acasă, unii dintre ei declarând că se tem de represalii după atentatul de la sala de concerte. Kârgâzstanul, o altă ţară din Asia Centrală, şi-a sfătuit cetăţenii săptămâna trecută să amâne orice călătorii care nu sunt urgente în Rusia.

În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri