Recifele de corali se pot regenera în urma episoadelor de albire cauzate de valurile de căldură marină dacă au suficient timp al dispoziţie, arată un studiu australian, potrivit Xinhua, relatează Agerpres.

Într-un studiu publicat vineri, cercetători din cadrul Institutului australian de ştiinţe marine (AIMS) şi de la Universitatea of Western Australia (UWA) au identificat cicluri pe parcursul cărora numărul coralilor a scăzut din cauza albirii urmat de o recuperare lentă.

Albirea este un proces pe parcursul căruia coralii elimină, din cauza stresului termic cauzat de creşterea temperaturii apelor oceanice, algele simbiotice care trăiesc în ţesuturile lor, ceea ce duce la albire completă. Potrivit AIMS, episoade prelungite sau extreme de albire pot duce la moartea coralilor.

Cu toate acestea, analizând datele colectate în Scott Reefs, un recif din Marea Timor situat între Australia şi Indonezia pe parcursul a 30 de ani, cercetătorii AIMS au descoperit capacitatea coralilor de a se recupera complet în urma episoadelor de albire.

Sistemele coralifere sunt unele dintre cele mai diverse ecosisteme de pe Terra, ocupând o suprafaţă mai mică de 0,1% din oceanul global, dar susţinând 25% din viaţa în ocean.

Luke Thomas, un cercetător specializat în corali, a spus că descoperirile oferă speranţă pentru recifele de corali, inclusiv pentru Marea Barieră de Corali.

''Vorbeşte despre rezilienţa acestor ecosisteme, despre această abilitate inerentă de a se recupera în urma perturbărilor'', a spus el într-un comunicat de presă.

The Great Barrier Reef Marine Park Authority alături de AIMS au confirmat în martie că Marea Barieră de Corali, cel mai mare recif coralier din lume, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO, este afectată de un episod masiv de albire pentru a cincea oară în opt ani ca urmare a încălzirii globale şi a altor factori de climă.

Thomas a mai precizat că, în ciuda descoperirii capacităţii coralilor de a se recupera după un episod de albire, schimbările climatice se apropie de un punct de cotitură când recifele nu vor avea la dispoziţie suficient timp între episoade pentru a se putea vindeca.

''Dacă există perturbări recurente iar coralii nu se pot recupera, aceste ecosisteme vor claca'', a spus el. Cercetarea a fost una dintre cele mai detaliate studii de monitorizare a coralilor la nivel global.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri