Descrise adesea în opere SF, pânzele sau velele solare nu mai sunt doar un concept, ci au devenit realitate, iar NASA le va testa chiar în această lună în spațiu pentru a analiza performanțele și viabilitatea călătoriilor cosmice cu ajutor acestei tehnologii.

Noua tehnologie de vele solare avansate – cunoscută sub numele de (Advanced Composite Solar Sail System) – va fi lansată la bordul rachetei Electron a companiei Rocket Lab, din complexul de lansare 1 al companiei din Māhia, Noua Zeelandă, potrivit unui anunț al NASA.

Tehnologia ar putea duce călătoriile în spațiu la nivelul următor, ajutându-ne să explorăm mai ușor și mai ieftin sistemul solar.

În timp ce metodele convenționale folosite până acum în explorarea spațiului presupun propulsoare care necesită combustibili ce trebuie „cărați” în spațiu, tehnologia velelor solare se folosește de o resursă abundentă în spațiu: energia degajată de soare în toate direcțiile.

Fără să intrăm în detaliile tehnice ale tehnologiei, ea presupune atașarea unor „pânze solare” care captează fluxul de fotoni (lumina – n.r.) eliberat de soare asemenea unei pânze a unei vas care se folosește de curenții de aer pentru a propulsa nava pe valurile mărilor și oceanelor.

Asta înseamnă că o navă spațială nu mai are nevoie să fie echipată cu rezervoare de mari dimensiuni în care să fie încărcate combustibili sau oxigen decât pentru manevrele de ajustare a direcției de înaintare sau pentru a „frâna” în spațiu.

După cum știți, în spațiu, din cauza influenței infime a gravitației corpurilor cerești din jur, un obiect deja propulsat se poate deplasa prin spațiu doar din inerție, iar lipsa opoziției atmosferice, face ca un obiect să se deplaseze fără opreliști prin vid.

Velele solare permit accelerarea, dar nu pot fi folosite și pentru a „frâna”, așa că va fi nevoie de sisteme de propulsie pentru a manevra și opri o navă în spațiu, dar utilizarea velelor crește numărul manevrele ce pot fi efectuate cu sistemele de propulsie convenționale.

Unul dintre marile avantaje acestei tehnologii, în comparație cu o tehnologiile deja utilizate este acela că o navă spațială poate fi reaccelerată în spațiu cu ajutorul pânzei solare. Evident, marele dezavantaj este acela că nu poate fi folosită împotriva „curentului de fotoni” emiși de o stea (Soare), doar dacă ar avea o sursă de lumină mai puternică din direcția opusă.

NASA vrea să testeze această tehnologie avansată în spațiu și va trimite în orbită, prin intermediul companiei de la Antipozi, 12 unități CubeSat, construite de NanoAvionics, pentru a testa noile tipuri de brațe compozite realizate din polimeri flexibili și materiale din fibră de carbon, care sunt mai rigide, dar mai ușoare decât modelele anterioare de braț.

Obiectivul principal al misiunii este acela de a demonstra cu succes noua desfășurare a brațelor, dar odată desfășurate, echipa de ingineri NASA speră, de asemenea, să demonstreze performanța velei solare.

Cele patru brațe ale fiecărei unități CubeSat vor trebui să susțină velele solare care se vor deschide pentru a capta „curenții” de fotoni pe o suprafață desfășurată a celor patru vele ce vor fi atașate, de aproximativ 80 de metri pătrați, echivalentul a șase locuri de parcare.

Evident, încă suntem departe de a folosi această tehnologie pentru navale spațiale mari, dar în prima fază se vor dovedi extrem de utile pentru sondele spațiale, care, în prezent, se bazează pe traiectorii meticulos calculate, folosindu-se de asistența gravitațională a Pământului, Lunii și a celorlalte planete sau sateliți naturali din sistemul solar pentru a ajunge la destinație și efectua schimbări de traiectorie, ori prin mici propulsoare pentru ajustări și corecții, care vin cu marele de dezavantaj de a permite un număr limitat de astfel de manevre.

Noua tehnologie va fi testată în prima fază la o scară mai mică, dar predicțiile inginerilor de la NASA arată că modelele viitoare de nave spațiale ar putea fi echipate cu vele care să ofere o suprafață de captare de circa 500 metri pătrați, cam cât suprafața unui teren de baschet.

Evident, pe viitor se va trece la crearea de pânze solare mult mai mari, capabile să propulseze prin spațiu nave de mari dimensiuni, inclusiv cu echipaje umane la bord, pentru viitoarele misiuni către Lună, Marte și chiar mai departe.

Sursa foto: NASA / Captură video - YouTube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri