Negocierile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) privind liberalizarea schimburilor comerciale la nivel mondial risca sa intre in impas, a prevenit marti comisarul european al comertului, Peter Mandelson

Afirmatia lui Mandelson a fost facuta cu cateva zile inaintea reuniunii tarilor ce fac parte din Forumul Cooperatiei Economice Asia-Pacific (APEC).

"Cred ca ciclul negocierilor de la Doha poate fi mentinut, dar tinand cont de calendarul politic american (alegerile prezidentiale din 2008 n.r.), vom intra o criza de timp si riscam sa ajungem la un impas", a declarat Mandelson, intr-un interviu acordat BBC. Comisarul considera ca din aceasta cauza reluarea negocierilor OMC la Geneva si reuniunea tarilor membre APEC care va avea loc la Sydney trebuie sa relanseze negocierile, potrivit NewsIn.

Negociatorii, inclusiv Uniunea Europeana, trebuie sa se angajeze in mod serios si sa identifice domeniile in care pot fi mai flexibili si in care se pot pune de acord, pentru ca o solutie de iesire din impas sa poata aparea in cursul acestei toamne, a explicat Mandelson.

"Daca nu vom reusi sa facem aceste lucruri, ma tem ca negocierile se vor bloca si ca va fi foarte greu sa le reluam", a spus comisarul european, potrivit AFP. El a cerut Statelor Unite sa isi clarifice pozitia in privinta subventiilor agricole.

Declaratiile comisarului european survin in momentul in care negocierile pe tema agriculturii in cadrul OMC, care au dus la blocajul actual, au reinceput luni, la Geneva. Totodata, reuniunea statelor membre APEC are trecut acest subiect pe ordinea de zi a intrunirilor ce vor avea loc sambata si duminica la Sydney.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Transport gratuit in Geneva cand noxele ating nivelul de alerta
Setari Cookie-uri