In aprilie 2004, ponderea valutelor tarilor emergente era de doar 5,2%, iar cresterea masiva arata cum si-au diversificat investitorii protofoliile in ultimii ani, se spune in studiul pietei valutare internationale pe care il face o data la trei ani institutia cu sediul la Basel, potrivit NewsIn.

Dolarul din Hong Kong este moneda nationala cea mai masiv tranzactionata a unei piete emergente, iar Singapore este cel mai mare centru de tranzactionare pentru piata valutara, cu un rulaj mediu zilnic de 231 miliarde dolari.

Pentru a situa aceasta crestere exploziva intr-un context, cota pietelor emergente in schimburile de pe pietele valutare internationale in perioada 2001-2004 a crescut doar de la 4,5% pana la 5,2%.

Cresterea reflecta influenta financiara in crestere a economiilor emergente, in contextul in care acestea isi maresc excedentele de cont curent si isi sporesc rapid rezerve valutare.

Aceste date coincid si cu o perioada de depreciere a dolarului, care a cazut saptamana aceasta la un nivel minim record fata de euro si la cel mai mic nivel al ultimilor 15 ani fata de un cos de valute.

Citeste si:

Banca Reglementelor Internationale, cu sediul la Basel, un forum pentru bancile centrale ale tarilor lumii, a notat "tendinta investitorilor institutionali cu un orizont de investitii pe termen mai lung de a detine portofolii mai diversificate pe plan international".

Ponderea dolarului din Hong Kong in cifra de afaceri medie zilnica a urcat pana la 2,8% in aprilie 2007, fata de 1,9% in aprilie 2004. Moneda este legata de dolarul american, dar teritoriul Hong Kong-ului este un centru important de finantare pentru piata chineza in crestere exploziva.

Intr-un clasament al monedelor internationale, dolarul din Hong Kong se situeaza pe locul 12 dupa valoarea tranzactiilor.

Moneda mexicana, dolarul din Singapore, wonul sud-coreean si randul sud-african au ocupat pozitiile 15,16,17 si respectiv 18 din clasamentul celor mai tranzactionate valute. Rubla ruseasca s-a aflat pe locul 20 al acestui clasament, urmata de zlotul polonez, pe locul 21.

Polonia, care s-a alaturat Uniunii Europene in mai 2004, a asistat la o dublare a ponderii zlotului in tranzactiile internationale pana la 0,8%.