Ponderea valutelor tarilor emergente in tranzactionarea de pe pietele financiare internationale a crescut aproape de patru ori in ultimii trei ani pana in aprilie, iar unul din cinci schimburi implica moneda nationala a unei tari in dezvoltare, a aratat Banca Reglementelor Internationale.
In aprilie 2004, ponderea valutelor tarilor emergente era de doar 5,2%, iar cresterea masiva arata cum si-au diversificat investitorii protofoliile in ultimii ani, se spune in studiul pietei valutare internationale pe care il face o data la trei ani institutia cu sediul la Basel, potrivit NewsIn.

Dolarul din Hong Kong este moneda nationala cea mai masiv tranzactionata a unei piete emergente, iar Singapore este cel mai mare centru de tranzactionare pentru piata valutara, cu un rulaj mediu zilnic de 231 miliarde dolari.

Pentru a situa aceasta crestere exploziva intr-un context, cota pietelor emergente in schimburile de pe pietele valutare internationale in perioada 2001-2004 a crescut doar de la 4,5% pana la 5,2%.

Cresterea reflecta influenta financiara in crestere a economiilor emergente, in contextul in care acestea isi maresc excedentele de cont curent si isi sporesc rapid rezerve valutare.

Aceste date coincid si cu o perioada de depreciere a dolarului, care a cazut saptamana aceasta la un nivel minim record fata de euro si la cel mai mic nivel al ultimilor 15 ani fata de un cos de valute.

Banca Reglementelor Internationale, cu sediul la Basel, un forum pentru bancile centrale ale tarilor lumii, a notat "tendinta investitorilor institutionali cu un orizont de investitii pe termen mai lung de a detine portofolii mai diversificate pe plan international".

Ponderea dolarului din Hong Kong in cifra de afaceri medie zilnica a urcat pana la 2,8% in aprilie 2007, fata de 1,9% in aprilie 2004. Moneda este legata de dolarul american, dar teritoriul Hong Kong-ului este un centru important de finantare pentru piata chineza in crestere exploziva.

Intr-un clasament al monedelor internationale, dolarul din Hong Kong se situeaza pe locul 12 dupa valoarea tranzactiilor.

Moneda mexicana, dolarul din Singapore, wonul sud-coreean si randul sud-african au ocupat pozitiile 15,16,17 si respectiv 18 din clasamentul celor mai tranzactionate valute. Rubla ruseasca s-a aflat pe locul 20 al acestui clasament, urmata de zlotul polonez, pe locul 21.

Polonia, care s-a alaturat Uniunii Europene in mai 2004, a asistat la o dublare a ponderii zlotului in tranzactiile internationale pana la 0,8%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri