Principala dificultate cu care este confruntat grupul austriac o reprezinta necesitatea de a-si asigura cooperarea managementului companiei MOL, privind eliminarea restictiilor legate de nivelul maxim al drepturilor de vot ce poate fi detinut de un actionar unic.

Crearea unui grup unificat OMV-MOL poate fi un proces de lunga durata, iar succesul nu poate fi garantat, sustin analistii de la Lehman Brothers.

Agentia de rating Standard & Poor’s a oferit actiunilor MOL ratingul BBB-, reflectand pozitia buna a companiei pe piata de rafinare a Europei Centrale si de Est, nivelul ridicat si "sustinut" al profitabilitatii, precum si portofoliul sau de active, de o calitate destul de buna.

In ceea ce priveste aspectele negative, profilul financiar al MOL a primit doar calificativul "mediu" din cauza datoriilor mari generate de recentele operatiuni de rascumparare a actiunilor proprii.

Citeste si:

Grupul austriac OMV a anuntat ca este pregatit sa faca o oferta de 32.000 forinti (127,5 deuro) pe actiune companiei petroliere ungare MOL, desi aceasta a precizat in repetate randuri ca nu agreeaza o fuziune cu firma austriaca.

OMV este implicat intr-o lupta cu grupul ungar inca din luna iunie cand a anuntat ca si-a dublat participatia detinuta din MOL, pana la 18,6%, a carei capitalizare de piata se ridica la 10,6 miliarde de euro. Tot in luna iunie grupul OMV a propus grupului ungar o oferta de fuziune. Desi guvernul ungar a considerat acesta operatiune drept una cu caracter ostil, scopul adevarat fiind o preluare, reprezentantii OMV au precizat ca aceasta oferta a fost una amicala

MOL a semnat un acord cu grupul ceh CEZ prin care acesta din urma va prelua o participatie de 10% din MOL, actiune ce are drept scop crearea unor obstacole in calea companiei austriece.

MOL s-a privatizat in totalitate in anul 2006 si are o cifra de afaceri de 11,8 miliarde euro anual, fiind cea mai mare companie independenta din Europa Centrala.