Ministerul ucrainean al economiei a spus joi ca agentia de privatizare trebuie sa caute un partener pentru achizitia combinatului siderurgic de la Krivoi Rog, la care Romania detine 28% din actiuni, in pofida decretului lui Iuscenko legat de oprirea tranzactiilor, scrie Reuters.

Presedintele ucrainean Victor Iuscenko a oprit saptamana trecuta lucrarile la combinatul KGOKOR, din Krivoi Rog, in urma unor rapoarte potrivit carora agentia de privatizare ar fi gasit deja un partener privat, iar serviciile de securitate au inceput deja anchetarea legalitatii eventualei tranzactii.

"Dupa analizarea rezultatelor actiunii Fondului pentru proprietatea de stat, grupul de lucru a concluzionat ca infiintarea unei companii cu capital mixt este in conformitate cu cerintele normale", se spune intr-o declaratie a ministerului.

Comunicatul ministerului nu a facut nicio referire la ordinul lui Iuscenko, nici la rapoartele potrivit carora ar fi fost gasit deja un partener pentru compania cu capital mixt.

In ultimele luni au fost date des ordine contradictorii in legatura cu privatizarile, atat de guvernul condus de Victor Ianucovici, cat si de presedinte, care au avut conflicte indelungate privitoare la multe aspecte.
Problema este sensibila in Ucraina, unde tribunalele au respins mai multe tranzactii realizate la preturi derizorii si in conditii neclare. Acuzatiile de obstructionare a justitiei sau de coruptie continua sa existe in contextul in care atat presedintele, cat si guvernul incearca sa arate ca noile tranzactii sunt corecte.

Iuscenko a suspendat luna trecuta vanzarea companiei chimice din Odessa, pentru ca eventualul cumparartor ar fi detinut un monopol. Guvernul, care spera sa obtina un pret de pornire mai mare de 500 milioane dolari, a criticat actiunea pesedintelui.

Guvernul a decis sa reia constructiile la KGOKOR in iulie si urmareste sa creeze un consortiu din care statul sa detina 50% plus o actiune din capital.

ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume si care detine o uzina in apropiere, a transmis ca este interesat de achizitionarea proiectului KGOKOR.

Compania rusa Metalloinvest, printre actionarii careia se numara si oamenii de afaceri Aliser Usmanov si Vasili Anisimov, dar si Ferrexpo Poltava Mining, cel mai mare producator de otel din Ucraina, si-au exprimat interesul pentru KGOKOR.

Constructia combinatului KGOKOR a fost inceputa de catre Uniunea Sovietica in 1983, insa dupa destramarea blocului sovietic, Ucraina a intrat in posesia a 56,4% din actiuni, Romania detine 28%, iar Slovacia 15,6%.

Autoritatile ucrainiene estimau initial capacitatea de productie KGOKOR la 6,6 milioane tone otel/an, pentru ca sa urce tinta la 10 milioane tone/an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri