Rusia a inregistrat un nou record in productia de petrol

Productia de petrol din Rusia a crescut cu 0,6% in octombrie fata de septembrie, inregistrand un nou record in perioada post-sovietica de 9,93 milioane barili pe zi, in timp ce livrarile in strainatate au scazut din cauza taxelor de export, arata vineri date ale Ministerului Energiei, anunta presa internationala.

In valoare absoluta, productia de petrol a crecut cu 60.000 barili pe zi, de la 9,87 de milioane de barili pe zi in luna septembrie.

Productia din luna octombrie a fost mai mare cu 2,3% (220.000 barili pe zi), fata de aceeasi perioada din 2006, de 9,71 milioane de barili pe zi.

Productia de petrol din Rusia a crescut pentru al optulea an consecutiv, sporind cu peste 60% fata de nivelul cel mai scazut inregistrat in perioada post-sovietica, de 6 milioane de barili pe zi.

Cu toate astea, cresterea productiei de titei s-a diminuat la 2-3% pe an, de la un ritm de doua cifre inregistrat la inceputul acestui deceniu, deoarece campurile de exploatare din vestul Siberiei au inceput sa se epuizeze, in timp ce zacamintele din estul Siberiei raman inca neexploatate.

Productia de petrol a fost sustinuta in acest an de punerea in exploatare a noi zacaminte in insula Sahalin, din nord-vestul Oceanului Pacific.

Potrivit datelor publicate, companiile mixte, care opereaza in special la zacamintele din Sahalin, au extras 305.000 barili pe zi in octombrie, fata de 250.000 barili pe zi in luna anterioara.

Exporturile de petrol catre principalele porturi si oleoducte europene au scazut in octombrie la 4,44 milioane de barili pe zi, de la 4,55 milioane de barili pe zi in septembrie, deoarece companiile petroliere au preferat sa-si redirectioneze cantitatile de titei catre piata interna, din cauza unei majorari a taxelor de export ce a intrat in vigoare de la data de 1 octombrie.

Productia de gaze naturale a Gazprom, companie ce detine monopolul pe piata de export a gazelor naturale din Rusia, a crescut in luna octombrie la 44,75 miliarde de metri cubi, fata de 40,69 miliarde de metri cubi in septembrie, odata ce compania a majorat extractia de gaze naturale pentru sezonul de iarna.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri