Actionarii Bear Stearns, nemultumiti de criza de lichiditate prin care trece banca si de preluarea sa de catre JPMorgan cu numai 2 dolari/actiune, au inaintat imediat plangeri legale impotriva conducerii, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

In New York a fost inaintat cel putin un proces in care Bear Stearns este acuzata de fraudarea actiunilor investitorilor, ce invinuiesc compania ca si-a ascuns adevarata situatie financiara. Alti investitori ar putea acuza conducerea Bear Stearns de vanzarea bancii la un pret prea mic, potrivit expertilor.

Cu toate astea, este putin probabil ca tribunalele sa anuleze acordul de preluare, si asta pentru ca Bear Stearns, ce a acceptat acordul de urgenta in urma presiunilor Fed pe fondul extinderii crizei creditelor, are prea putine optiuni pentru a iesi din situatia financiara in care se afla.

Investitorii "ar putea actiona pentru anularea acordului, insa acest lucru presupune o lupta grea", a declarat partenerul firmei de avocatura McCarter & English, Michael Kelly. "Conducerea va spune sigur ca preluarea bancii este cea mai buna optiune", a adaugat Kelly.

Un alt avocat, din partea firmei Kirby McInerney, a afirmat ca "exista posibilitatea ca investitorii sa atace corectitudinea acordului, desi cred ca in acest moment, Bear Stearns se afla in impas financiar", si tocmai de aceea a acceptat preluarea.

Bear Stearns a fost vanduta pentru doar 236 milioane dolari, cu mai mult de 90% sub pretul de inchidere de 30,85 dolari pe actiune, inregistrat vineri. Insa JPMorgan a precizat ca pretul se va ridica la sase miliarde dolari.

Intr-un proces inaintat la tribunalul din Manhattan, investitorul Eastside Holdings Inc a acuzat Bear Stearns de emiterea unor declaratii false si inselatoare, ce au condus la pierderi masive inregistrate de investitori.

Titlurile Bear Stearns s-au depreciat de la 50 dolari/actiune la 2 dolari/actiune foarte rapid, investitorii estimand ca au depasit cel mai dificil moment atunci cand titlurile s-au inchis la 30 dolari/actiune.

Cumparatorii au luat pozitie dupa ce directorul executiv al Bear Stearns, Alan Schwartz, a anuntat intr-un interviu televizat ca banca nu a observat nicio presiune asupra lichiditatilor, inregistrand un surplus de 17 miliarde dolari in bilantul sau. "Investitorii sunt suparati deoarece cred ca banca a ascuns adevarata situatie financiara", a adaugat Schwartz.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si