South Stream, care va fi construit de Gazprom in parteneriat cu grupul italian ENI, va conecta Rusia cu Italia tranzitand Bulgaria si Grecia, si Rusia cu Austria, prin Bulgaria si Serbia. Conducta va avea o capacitate anuala de 30 de miliarde de metri cubi de gaze. Proiectul este estimat la 14 miliarde de dolari si ar trebui sa intre in functiune in 2012, informeaza NewsIn.

Cotidianul rus Kommersant anuntase ca lui Prodi i se va oferi conducerea South Stream in intalnirea pe care urma sa o aiba luni cu presedintele Gazprom. Oferta Gazprom este similara celei facute fostului cancelar german Gerhard Schroeder in consortiul care construieste conducta North Stream. Schroeder a acceptat functia de presedinte al comitetului actionarilor companiei Nord Stream.

"Analistii apreciaza ca Gazprom actioneaza asa cum a facut in cazul companiei Nord Stream, al carui Consiliu de supraveghere este prezidat de fostul cancelar german Gerhard Schroeder", scria Kommersant.

Citeste si:

Un reprezentant al Gazprom confirmase ca presedintele monopolului rus, Aleksei Miller, merge luni in Italia si are programata o intalnire cu Prodi, dar nu a precizat scopul acesteia. Prodi, fost presedinte al Comisie Europene, se va retrage de la conducerea guvernului italian in luna mai.

La randul sau, proiectul North Stream este controlat in proportie de 51% de compania rusa Gazprom si in proportie de cate 24,5% de companiile germane BASF si EON si va avea o lungime de 1.198 km, unind Vyborg (Rusia) cu Greifswald (Germania), ocolind statele baltice si Polonia.

Schroeder a fost foarte criticat pentru ca a acceptat functia oferita de Gazprom la doar o luna dupa ce si-a incheiat mandatul de cancelar, in decembrie 2005.