Slabita de expunerea masiva la piata creditelor ipotecare si de prabusirea a doua dintre fondurile sale de hedging, Bear a fost adusa in martie in pragul falimentului de traderii care au retras circa 17 miliarde dolari din lichiditatea bancii in cateva zile.

Oficialii bancii centrale americane, Federal Reserve, ingrijorati ca prabusirea Bear ar determina o prabusire a intregii piete, a determinat banca sa accepte oferta de 2 dolari/actiune facuta de JPMorgan, sustinuta de o garantie oferita de Federal Reserve, de 30 miliarde dolari in active Bear.

O saptamana mai tarziu, JPMorgan a majorat oferta de cinci ori, la 0,21753 actiuni pentru fiecare actiune Bear. Bazat pe valoarea actuala a actiunilor JPMorgan, de 43 dolari/actiune, oferta ar valorifica actiunile Bear la 9,35 dolari/actiune, cu mult sub nivelul de 57 dolari/actiune, inregistrat de actiuni inainte ca traderii sa inceapa sa-si retraga fondurile.

Citeste si:

In schimbul unui pret mai ridicat, Bear a trebuit sa vanda o participatie de 39,9% bancii JPMorgan. Combinat cu alte achizitii, JPMorgan controleaza 49,5% din Bear.

De atunci, JPMorgan, care sub conducerea directorului executiv Jamie Dimon a reusit sa evite in mare parte pierderile din criza creditelor ce au afectat alte banci, a sortat personalul si activele Bear.
Numele bancii Bear Stearns va supravietui pe Wall Street prin intermediul diviziei de brokeraj, pe care JPMorgan o va mentine.