Alexei Miller, directorul general al celei mai mari companii de productie de gaze naturale din lume, a declarat ca reprezentantii firmei pe care o conduce nu au decis inca daca vor produce gaze naturale lichefiate in Yamal, la o zi dupa ce un alt oficial Gazprom a spus ca firma renuntase la proiect din cauza conditiilor meteorologice aspre din peninsula bogata in zacaminte de gaze naturale.

Seful Gazprom a adaugat ca o hotarare in acest sens va fi luata in curand. "Daca vom face o lista scurta a partenerilor posibili, Shell va fi inclusa", a declarat directorul general al Gazprom.

Shell a aratat, luna aceasta, ca a semnat un memorandum de cooperare cu Gazprom pentru exploatarea rezervelor de gaze naturale din peninsula Yamal si din alte amplasamente. Acordul prevede si posibilitatea constructiei unor fabrici de lichefiere a gazelor.

Citeste si:

Seful departamentului de productie al Gazprom, Vasili Podiuc, a spus ca vremea rea din Yamal ar complica prea mult productia de gaze naturale lichefiate si ca Gazprom a renuntat la proiect. Gazele naturale lichefiate, spre deosebire de cele livrate prin conducte, pot fi exportate prin containere, pe piete mai extinse.

Gazprom considera ca Yamal va fi sursa sa principala pentru productia viitoare de gaze naturale, in contextul in care zacamintele pe care le exploateaza in vestul Siberiei se diminueaza. Oficialii firmei au spus ca noile zacaminte din Yamal, din estul Siberiei si din Extremul Orient rus vor genera jumatate din productia sa de gaze naturale, pana in 2020.