Bulgaria ingheata 88,4 mil. euro virati de UE

Sofia a inghetat aproximativ 88,4 milioane de euro, fonduri primite de la Uniunea Europeana pentru zece proiecte in cadrul programului PHARE vizand reabilitarea drumurilor dintre Bulgaria si Grecia, a anuntat Guvernul, citat de NewsIn.

Hotararea a fost luata de viceministrul de finante Dimitar Ivanovski, in urma unui audit realizat de societatea KPMG asupra fondurilor acordate Bulgariei de Bruxelles prin programele de preaderare din perioada 2001 - 2005, finantare care viza sa ajute aceasta tara sa indeplineasca normele europene.

In raportul sau, KPMG constata ca "nu exista dovezi clare ale unei gestionari eficiente a proiectelor, achizitiilor publice si platilor efectuate", potrivit Guvernului.

KPMG a mentionat si un "potential conflict de interese" la sanul conducerii Fondului National pentru Reteaua Rutiera. Presa bulgara a dezvaluit la inceputul anului 2008 ca directorul fondului a facut comenzi catre compania fratelui sau. Alti doi responsabili ai fondului au fost arestati pentru ca au cerut mita proprietarului unui teren care solicita permis de constructie.

Aceste nereguli "au blocat demararea programelor Transport si Infrastructura regionala", a afirmat vicepremierul Meglena Plugcieva.

In calitate de stat membru UE, din 1 ianuarie 2007, Bulgaria are dreptul sa primeasca, pana in 2013, peste doua miliarde de euro prin cele doua programe.In total, Sofia poate primi pana in 2013 sapte miliarde de euro pentru sapte programe operationale.

Criticata de Comisia Europeana pentru ca nu a facut suficiente eforturi in lupta impotriva coruptiei si criminalitatii, Sofia se straduieste sa actioneze inainte de noul raport al Bruxelles-ului referitor la progresele inregistrate, care urmeaza sa fie prezentat in 23 iulie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri