Trei monede nationale din Europa Centrala s-au apreciat pana la un nivel record fata de euro, sustinute de dobanzile de politica monetara ridicate si de perspectivele pe termen lung privind aderarea la zona euro, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Zlotul polonez, forintul ungar si coroana ceha au atins valori record, iar tendinta a inclus si leul romanesc, care s-a apreciat pana la cea mai inalta cotatie din 2008. Forintul si zlotul au avansat cu aproximativ 9% in acest an, iar coroana ceha cu peste 10%.

Dealerii si analistii sustin ca monedele ar putea continua sa se aprecieze in urmatoarele luni, desi ritmul provoaca ingrijorari legate de cresterea economica si discutii asupra unei posibile inversari ulterioare a tendintei.

"Dupa ce cursul de schimb al forintului a scazut sub 230 forinti/euro, totul este posibil", a declarat un dealer din Budapesta. Datele ce indica o ameliorare a balantei externe in regiune, alaturi de ingrijorarile persistente legate de inflatie, ce au constrans bancile centrale sa ia masuri pentru a-si mentine credibilitatea, au sustinut aprecierea monedelor.

Productivitatea din Europa Centrala creste mai puternic dect cea din zona euro, ceea ce sustine aprecierea monedelor.

Chiar daca Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat saptamana trecuta dobanda de politica monetara, avantajul pe care monedele din Europa Centrala il au in ceea ce priveste randamentul se mentine, din moment ce BCE a infirmat perspectiva de inasprire a politicii monetare.

Insa bancile centrale din Polonia si Cehia au semnalat in aceasta saptamana ca aprecierea monedelor ar putea, in cele din urma sa ia sfarsit, din moment ce tempereaza inflatia si reduce nevoia unei majorari a dobanzii de referinta.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si