"Daca vom continua asa, am putea crea o criza economica grava in tara", a avertizat, in fata presei, un reprezentant al Congresului Sindicatelor din Africa de Sud, Rudi Dicks, citat de NewsIn.

Textul propus negociatorilor OMC, care prevede scaderea taxelor vamale pentru produsele industriale din tarile emergente, "nu ia in considerare piata muncii", a atras atentia Rudi Dicks.

Propunerile aflate in discutie ar conduce la pierderea a "200.000 de locuri de munca" in Argentina, a observat Ruben Cortina, reprezentant al Federatiei Argentiniene a Lucratorilor din Comert si Servicii. "Nu suntem niste protectionisti limitati, dar ne dorim un comert echitabil", a adaugat Cortina.

Citeste si:

Potrivit declaratiilor brazilianului Felipe Saboya, de la Confederatia Unita a Muncitorilor, scaderea unor taxe vamale in Brazilia intre 1989 si 1994 a dus la pierderea a "1,3 milioane de locuri de munca". "Vom cere guvernelor noastre sa respinga propunerea si sa o considere complet inacceptabila ca baza de negocieri", au declarat, reprezentantii sindicali, intr-un comunicat.

Tarile dezvoltate fac presiuni asupra tarilor emergente sa isi deschida pietele industriale, in beneficiul unor concesii in sectorul agricol. Ministrul indian al Comertului si Industriei, Kamal Nath, a spus, miercuri, ca refuza "sa arunce in joc industriile tinere si intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din India, care se industrializeaza cu dificultate". Negocierile nu trebuie sa foloseasca la "cresterea prosperitatii tarilor dezvoltate", a atras atentia Nath.