Moody\'s a decis sa mentina calificativele Ucrainei si perspectiva pozitiva asociata acestora, dupa o perioada de cateva luni in care a analizat o eventuala urcare, care nu a avut loc "din cauza incertitudinii in plan politic si economic", a anuntat agentia de rating. Perioada de monitorizare cu perspectiva pozitiva asupra ratingurilor Ucrainei a inceput in martie.

"Decizia de a nu imbunatati calificativele, ci de a mentine o perspectiva pozitiva asupra acestora, ia in considerare o perioada viitoare de incertitudine politica si economica, care ar putea ameninta nivelul mult imbunatatit al datoriei tarii si politica fiscala relativ coerenta de pana in prezent", se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.

Moody's a anuntat ca perspectiva pozitiva vizeaza ratingurile 'B1' pentru obligatiuni guvernamentale in valuta si in moneda locala, plafonul de tara 'Ba3' pentru obligatiuni in valuta si plafonul de tara 'B2' pentru depozite bancare in valuta. Moody's a confirmat, de asemenea, plafonul de tara 'A3' cu perspectiva stabila pentru hrivne si plafonul 'Baa1', tot cu perspectiva stabila, pentru depozite bancare in hrivne.

Moody's se asteapta ca Ucraina "sa se confrunte cu o perioada dificila, dat fiind necesarul ridicat de finantare externa, in contextul volatilitatii de pe pietele internationale", a spus vicepresedintele Moody's, Jonathan Schiffer.

"Cu toate acestea, perspectiva pozitiva este adecvata, deoarece Ucraina a acumulat rezerve valutare solide, dupa mai multi ani de crestere economica si excedente de cont curent", a adaugat Schiffer.

Schiffer a estimat ca rezervele vor permite Ucrainei sa se descurce un timp cu deficite mari de cont curent, fara probleme financiare grave, dar ca nesiguranta privind perioada urmatoare a facut inadecvata o urcare a calificativelor Ucrainei in prezent.

Moody's estimeaza, totusi, ca investitiile straine directe in Ucraina, fara castiguri din privatizare, vor acoperi aproape 80% din deficitul de cont curent in 2008 si 2009, desi nu il va finanta integral, ca in anii anteriori.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Belarus isi securizeaza granita din cauza turismului la Cernobil