Reprezentantul Iranului in cadrul Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a declarat ca supra-productia este principalul factor care a dus la ieftinirea titeiului, conform agentiei iraniene de presa ISNA, citata de Reuters.

Reprezentantul celui de al doilea producator din cadrul OPEC considera ca pe piata exista un surplus de oferta de petrol de aproximativ 1 milion barili/zi.

"OPEC produce in exces aproape 1 milion barili/zi fata de necesarul pietei. Aceasta supra-productie a dus la scaderea pretului petrolului", a declarat Mohammad Ali Khatibi pentru ISNA, citata de Reuters.

Pretul de referinta al OPEC s-a redus la 107,88 dolari/baril la sfarsitul saptamanii trecute, in scadere fata de nivelul de 110,88 dolari/baril inregistrat joi, conform declaratiilor reprezentantilor OPEC.

OPEC a majorat in iulie productia de petrol pentru a treia luna consecutiv, pe fondul scumpirii titeiului pana la nivelul record de 147 dolari/baril.

Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol, a avut cea mai ridicata productie a ultimilor 27 de ani pentru a putea face fata cresterii cererii. Intre timp, titeiul s-a ieftinit insa semnificativ.

Oficialul iranian apreciaza ca sporirea productiei de petrol nu a avut loc la momentul potrivit. "Cresterea productiei OPEC atunci cand pe piata era necesara o reducere a productiei a contribuit la scaderea pretului petrolului", a declarat el.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Petrolul urca dupa neintelegirile dintre Arabia Saudita si Qatar
Setari Cookie-uri