Reprezentantul celui de al doilea producator din cadrul OPEC considera ca pe piata exista un surplus de oferta de petrol de aproximativ 1 milion barili/zi.

"OPEC produce in exces aproape 1 milion barili/zi fata de necesarul pietei. Aceasta supra-productie a dus la scaderea pretului petrolului", a declarat Mohammad Ali Khatibi pentru ISNA, citata de Reuters.

Pretul de referinta al OPEC s-a redus la 107,88 dolari/baril la sfarsitul saptamanii trecute, in scadere fata de nivelul de 110,88 dolari/baril inregistrat joi, conform declaratiilor reprezentantilor OPEC.

Citeste si:

OPEC a majorat in iulie productia de petrol pentru a treia luna consecutiv, pe fondul scumpirii titeiului pana la nivelul record de 147 dolari/baril.

Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol, a avut cea mai ridicata productie a ultimilor 27 de ani pentru a putea face fata cresterii cererii. Intre timp, titeiul s-a ieftinit insa semnificativ.

Oficialul iranian apreciaza ca sporirea productiei de petrol nu a avut loc la momentul potrivit. "Cresterea productiei OPEC atunci cand pe piata era necesara o reducere a productiei a contribuit la scaderea pretului petrolului", a declarat el.