Premierul canadian Stephen Harper a sugerat marti ca relatiile economice cu Moscova ar putea fi compromise din cauza atitudinii Moscovei in actuala criza din Georgia, informeaza AFP, citat de NewsIn.

"Examinam toate aspectele relatiilor noastre. Ne vom concentra pe aspectele care au legatura cu situatia militara si strategica, insa vom reexamina toate relatiile", a spus Harper, intrebat daca actuala criza risca sa compromita relatiile comerciale cu Rusia, in special cu privire la furnizarea de gaz natural de catre compania rusa Gazprom.

Gazprom a incheiat in luna mai un acord cu societatile canadiene Gaz metro si Enbridge, dar si cu cea franceza Gaz de France, cu privire la constructia unui terminal de gaz la Rabaska, Saint-Laurent, in Quebec. Gazprom urmeaza sa importe prin Rabaska gaz natural lichefiat rus din zacamantul Stokman, situat in partea centrala a Marii Barents, la circa 450 de kilometri nord-est de Murmansk. Proiectul Rabaska urmeaza sa devina operational in 2014.

Harper si-a exprimat sustinerea pentru declaratia NATO de ieri, in care Rusia a fost somata sa-si respecte promisiunea de retragere a trupelor din Georgia. "Mesajul este ca nu trebuie sa continuam ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat ('business as usual') in relatia cu Rusia si ca acesta este un incident foarte important", a apreciat premierul canadian. El a spus, ca si saptamana trecuta, ca atitudinea Moscovei denota o "filosofie a epocii sovietice". "Este total inacceptabil pentru Canada", a conchis Harper.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si