Gigantul AIG, salvat de Federal Reserve

Banca centrala americana, Federal Reserve, a aprobat o operatiune de rascumparare a asiguratorului AIG, in valoare de 85 miliarde dolari, in urma careia guvernul american va deveni actionar majoritar al grupului, cu o detinere de 80%, scrie International Herald Tribune,.

Decizia, anuntata la numai doua saptamani dupa ce Trezoreria a preluat companiile ipotecare cvasi-guvernamentale Fannie Mae si Freddie Mac, este cea mai radicala interventie in sectorul privat din istoria bancii centrale si are ca scop prevenirea unei crize financiare globale.

In contextul in care compania parea ca nu va face rost de lichiditatile necesare pentru a evita falimentul, secretarul Trezoreriei, Henry Paulson Jr. si presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, s-au intrunit marti cu liderii Senatului si ai Camerei Reprezentantilor, pentru a explica planul de salvare.

In urma reuniunii, principalii oficiali si-au exprimat sustinerea pentru acest plan, insa rascumpararea s-ar putea dovedi controversata, pentru ca implica riscarea banilor contribuabililor pentru protejarea investitiilor neperformante facute de AIG si de alte institutii cu care grupul a incheiat contracte.

Ceea ce i-a inspaimantat pe oficialii Fed si pe cei ai Trezoreriei nu a fost perspectiva unui nou faliment al unui gigant financiar, ci rolul detinut de AIG ca urias furnizor de servicii de asigurari, ceea ce implica efectiv acoperirea pierderilor suferite de alte institutii, in cazul deprecierii valorilor mobiliare cumparare de acestea. Aceasta inseamna ca AIG este in criza financiara din cauza unor valori mobiliare considerate in trecut sigure.

In cazul in care AIG ar fi dat faliment si ar fi fost incapabila sa achite creantele de asigurari, investitorii institutionali din intreaga lume ar fi fost obligati imediat sa reevalueze valori mobiliare in valoare de miliarde de dolari, ceea ce ar fi dus la reducerea propriului capital si a creditelor.

"Ar fi declansat o reactie in lant", a declarat Uwe Reinhardt, profesor de economie in cadrul Universitatii Princeton. "Efectele induse ar fi fost incredibile", a subliniat acesta.

Cu toate acestea, masura va declansa probabil intense dezbateri politice in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, pentru a stabili cine este vinovat pentru criza financiara, ce a facut necesara salvarea AIG.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri