Ingrijorarile asupra sectorului financiar European au crescut in urma nationalizarii unor parti ale grupului financiar Fortis, dupa ce autoritatile belgiene, olandeze si din Luxemburg au acordat grupului un credit de 11,2 miliarde euro.

Ultimele actiuni din scena economica au dus la deprecierea monedei unice si a lirei sterline in fata dolarului, evolutia acestuia fiind sprijinita de vestile referitoare la iminenta aprobarii de catre autoritatile americane a planului de 700 miliarde dolari, destinat salvarii sectorului financiar.

Euro s-a depreciat in fata dolarului cu 1,8%, pana la 1,4344 dolari, in timp ce lira sterlina a coborat cu 1,9%, la 1,8094 dolari. Ambele valute au atins cel mai mic nivel al ultimelor 10 zile, in fata monedei americane.

Citeste si:

Ingrijorarile legate de viteza de propagare a crizei creditelor au limitat apetitul pentru investitii riscante al jucatorilor. Actiunile bancilor europene au deschis sedinta bursiera in cobarare, iar yenul s-a apreciat in fata euro cu 1,8%, la 152,10 euro.

Joi, Banca Centrala Europeana va lua o decizie privitoare la rata dobanzii cheie, acesta fiind urmatorul eveniment spre care se indreapta atentia investitorilor.