Pe 2 octombrie, ministrul elvetian al economiei prevedea o temperare a cresterii economice in 2009 de pana la 1,3% si a spus ca se asteapta la o crestere economica de 1,9% pentru anul acesta, dupa ce, in 2007, Elvetia a avut o crestere economica de 3,3%, informeaza Reuters, preluat de Newsin.

"Saptamana trecuta toata lumea a recunoscut, mai ales in Europa, ca economia reala este afectata de criza financiara mondiala, iar asta inseamna ca si noi vom cobori sub 1% sau chiar mai jos. Inca nu stim ce se va intampla", a spus Leuthard.

Cu toate acestea, ministrul economiei a spus ca un semnal pozitiv este ca rata somajului pentru luna septembrie a ramas, in continuare, la 2,4% si ca nu vor fi cresteri majore pana la sfarsitul acestui an.

"Chiar si in conditiile decelerarii economiei, in 2009 vom ajunge, cel mai probabil, la 2,7-2,8%. Acestea sunt previziunile in conditiile de astazi. Din acest motiv nu putem discuta despre o recesiune in Elvetia", a adaugat Leuthard.

Citeste si:

Ministrul economiei a mai spus ca se poate vorbi, insa, despre o recesiune "din punct de vedere tehnic".

"Poate o recesiune tehnica, daca avem doua trimestre de descrestere economica, dar nu o recesiune reala, care ar include si piata muncii", a spus Leuthard.

Guvernatorul bancii centrale a Elvetiei, Jean-Pierre Roth a confirmat estimarile bancii centrale de crestere economica intre 1,5% si 2% anul acesta, si un an 2009 mai slab, pentru care a refuzat sa faca o estimare privind cresterea economica.