Guvernatorul bancii centrale, Zhou Xiaochuan, este de parere ca posibila crestere a economiei Chinei ar putea "readuce la normal" situatia din pietele financiare internationale.

Previziunile sale sunt in linie cu cele ale Fondului Monetar International (FMI), ce estimase anterior ca statul chinez va ramane unul dintre factorii sprijin ai cresterii economice internationale, inregistrand in 2009 o crestere cu 8,5%.

Zhou a adaugat ca oficialii chinezi studiaza indeaproape evolutia pietelor financiare pentru a determina urmatoarele actiuni de reducere a dobanzii cheie.

Citeste si:

Guvernul chinez a aprobat un pachet masiv de stimuli economici, in valoare de 4.000 miliarde yuani (586 miliarde dolari), pana in 2010, pentru a sustine cererea intern, a anuntat duminica agentia nationala de presa Xinhua, citata de Reuters.

Investitiile vor fi axate pe infrastructura, bunastare sociala si alte sectoare cheie, ca parte dintr-o politica fiscala “activa”, a anuntat Xinhua, potrivit NewsIn.

Agentia nu a precizat modul in care vor fi finantate aceste cheltuieli suplimentare. China a inregistrat in prima jumatate a anului un excedent bugetar consolidat de peste 170 miliarde dolari, insa cresterea veniturilor din taxe incetineste semnificativ, din cauza impactului crizei mondiale a creditelor asupra economiei.