Compania ucraineana de gaz Naftogaz si Gazprom au ajuns la un acord privind rambursarea unei parti a datoriei Kievului catre gigantul rus pana in 1 decembrie, a anuntat Gazprom intr-un comunicat, citat de AFP.

"A fost incheiat un acord, in baza caruia compania Naftogaz va plati pana in 1 decembrie anul acesta datoria sa pentru gazul livrat in septembrie si o parte din datoria sa pentru livrarile din octombrie 2008", potrivit comunicatului.

Ucraina este foarte dependenta de Rusia in ceea ce priveste livrarile de energie, iar relatiile dintre cele doua tari au fost marcate de mai multe "conflicte ale gazului" in ultimii doi ani. Cel mai grav dintre ele, din 2006, a dus la o suspendare de scurta durata a livrarilor catre Europa, deoarece aproape tot gazul rus destinat UE tranziteaza teritoriul Ucrainei.

Relatiile dintre Kiev si Moscova s-au deteriorat pe fondul intentiei Ucrainei de a adera la NATO, al interpretarii diferite a istoriei, dar si al pretului gazului.

Joi, presedintele rus Dmitri Medvedev a cerut Ucrainei sa plateasca Gazpromului o datorie estimata de Moscova la 2,4 miliarde de dolari. Pe de alta parte, compania ucraineana de energie, Naftogaz, a estimat ca datoria catre intermediarul care asigura gazul importat nu depaseste 1,3 miliarde de dolari.

Gazprom, gigantul rus controlat de stat, isi va opri livrarile de gaz catre Ucraina incepand de la 1 ianuarie, daca Moscova si Kievul nu ajung la un acord privind un nou contract pana la sfarsitul anului, a anuntat in weeekend purtatorul de cuvant al companiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Naftogaz vrea sanctionarea mai dura a Rusiei de catre UE