Pretul barilului de petrol a trecut ieri peste limita de 64 $, facand tot mai probabila ipoteza potrivit careia pretul va depasi suta de dolari pana la finalul anului. Piata petrolului a continuat sa monitorizeze evenimentele din Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume, dupa ce Marea Britanie si Australia au avertizat asupra pericolului tot mai mare al producerii unor atacuri teroriste in aceasta tara. Recent, Statele Unite si-au inchis ambasada si doua consulate din Arabia Saudita, tot din cauza temerilor provocate de gruparea terorista Al Quaeda.

Tensiunile din orientul mijlociu ameninta sa afecteze serios oferta mondiala de petrol, intr-un moment in care cererea este la cel mai ridicat nivel din istorie, celui mai mare consumator mondial, SUA, adaugandu-i-se de curand si China, aflata intr-o expansiune economica fara precedent.

In prima parte a zilei de ieri, petrolul light sweet crude, de referinta pe piata americana a marfurilor, a atins un maximum de 64,27 $/baril, dupa care a scazut usor pana la 64,20 $/baril, cu 26 de centi mai mult decat valoarea de la finalul zilei de luni, 63,94 $/baril.

Benzina a crescut pana la 1,8580 $/galon, iar pacura a urcat si ea cu un cent, pana la 1,8 $/galon. La pompa, pretul mediu al benzinei urcase in Statele Unite, in San Jose, la 2,65 $/galon, echivalentul a aproape doi lei, in conditiile in care un galon este egal cu 3,785 litri.

La Londra, la International Petroleum Exchange, barilul de petrol Brent cu livrare in luna septembrie a atins ieri un record de 62,96 $/baril, cu 26 de centi mai mult decat luni.

Analistii apropiati pietei petrolului afirma ca recordurile de preturi atinse in ultimele zile au la baza mai degraba speculatiile si ingrijorarile politice decat factorii obisnuiti ai pietei.

Temerile geopolitice sunt principalul factor care conduce piata in aceste zile, spune analistul energetic Victor Shum, de la Purvin & Getz. Piata petrolului se comporta neobisnuit. Atentia a fost fixata in ultimele zile, participantii la piata alegand stirile care le convin si ignorand datele legate de stocuri, un factor esential in mod normal, adauga Shum.

Ambasada britanica la Ryad a comunicat luni ca pericolul unor atentate teroriste in Arabia Saudita este ridicat, iar Australia si-a avertizat cetatenii sa nu calatoreasca in aceasta tara, oficialii de la Canberra spunand ca au primit rapoarte credibile potrivit carora teroristii planuiesc atacuri in zona de vest a tarii.

Cresterea pretului petrolului a fost ajutata si de temerile ca recentele intreruperi ale functionarii unor rafinarii americane ar putea sa fi afectat semnificativ productia si capacitatea de rafinare. Barclays Capital a avansat si o valoare in acest sens, estimand ca problemele rafinariilor au afectat pana acum 3% din capacitatea de rafinare a Statelor Unite.

Un alt factor care ajuta la cresterea preturilor este dat de tensiunile intre Iran, cel de-al doilea mare exportator de petrol din lume dupa Arabia Saudita, si Uniunea Europeana, pe tema repornirii programului nuclear al acestei tari.

Potrivit lui Shum, stocurile de benzina ale Statelor Unite sunt la un nivel doar cu putin mai mic decat cel normal, iar cele de petrol sunt si ele suficient de mari incat sa poata duce la o scadere a preturilor, insa jucatorii de pe piata nici nu se gandesc la asa ceva.

Analistul energetic este de parere ca urmatoarea perioada va pastra volatilitatea ridicata de pana acum a pretului. In urmatoarele cateva zile, in functie de felul cum evolueaza situatia geopolitica, e posibil ca pretul petrolului sa scada pe masura ce speculatorii isi vor incasa profiturile. Pentru moment, insa, suntem cu siguranta pe un teritoriu necunoscut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri