Cererea mondiala de petrol va scadea anul acesta pentru prima oara din 1983, conform estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), care a revizuit in scadere previziunile privind cererea, in contextul crizei economice globale.

"Cererea mondiala de petrol va scadea, cel mai probabil, cu 0,2 milioane barili/zi, la 85,8 milioane barili/zi", potrivit raportului lunar al agentiei.

"Credem ca in 2009, cererea va creste din nou la 86,3 milioane barili/zi ", totusi sub estimarile anterioare, a anuntat AIE. In raportul de luna trecuta, oficialii AIE estimasera o cerere de 86,2 milioane barili/zi in 2008 si de 86,5 milioane barili/zi in 2009.

Estimarile vin in contextul in care Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a redus productia cu 760.000 barili/zi, la 31,3 milioane barili/zi, la finalul luni noiembrie, ca raspuns la scaderea consumului pe piata de profil.

OPEC incearca sa creasca pretul petrolului, dupa ce acesta a scazut cu peste 100 dolari/baril, fata de nivelul superior de 147,50 dolari/baril, atins la mijlocul lunii iulie, in contextul in care piata se confrunta cu scaderea cererii din cauza crizei economice.

Analistii estimeaza ca OPEC va reduce productia cu 2 milioane barili/zi, in cadrul intrunirii din decembrie. Agentia arata ca OPEC va produce 30,7 milioane barili/zi in 2009, pentru a echilibra balanta dintre cerere si oferta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si